Βουλγαρία: Οι εσωτερικές υποθέσεις ελέγχουν τις καταγγελίες για χρήση βίας από την Αστυνομία

Βουλγαρία: Οι εσωτερικές υποθέσεις ελέγχουν τις καταγγελίες για χρήση βίας από την Αστυνομία

Το ΔΕΥΣ (Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Σόφιας) ελέγχει τις καταγγελίες για αυθαιρεσία της αστυνομίας. Αυτό ανακοινώθηκε σε έκτακτη ενημέρωση από τον διευθυντή του ΔΕΥΣ Georgi Hadjiev.

Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός 1 μηνός. «Σε περίπτωση διαπιστωμένων πειθαρχικών παραβιάσεων από τους υπαλλήλους, θα ζητηθεί πειθαρχική ευθύνη», δήλωσε κατηγορηματικά ο διευθυντής του ΔΕΥΣ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα δεδομένα από τους ελέγχους θα παρουσιαστούν στο κοινό αμέσως μόλις τελειώσουν.

Ο Hadjiev πρόσθεσε ότι ο Dimitar Pedev, ο οποίος έκανε καταγγελία για αστυνομική βία και εισήχθη στο Νοσοκομείο Pirogov, δεν ξυλοκοπήθηκε στις κολώνες του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά συνελήφθη στην περιοχή της Γέφυρας των Αετών.

Η σύλληψη έγινε επειδή κατηγορήθηκε «για άσεμνη συμπεριφορά και εξαιρετικά αγενή μεταχείριση και προσβολή αστυνομικών καθώς και άλλων πολιτών» σύμφωνα με τον Hadjiev, προσθέτοντας ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν ήταν σύννομες.

Στην έκτακτη ενημέρωση ήταν επίσης και αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν επίσης παρόντες στη διαμαρτυρία, αλλά το ΔΕΥΣ δεν θέλησε να αποκαλύψει επιχειρησιακές πληροφορίες για αυτούς.

«Το μήνυμά μας σε όλους είναι – διαμαρτυρηθείτε, αλλά με ηρεμία. Εκφράστε τη γνώμη σας με δημοκρατικό τρόπο. Μην υποκύψετε στις προκλήσεις των αγενών προβοκατόρων», ζήτησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της Σόφιας Anton Zlatanov.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι είναι σε δύσκολη θέση κάθε φορά που πρέπει να δοθεί διαταγή για αλλαγή της σειράς των αστυνομικών που είναι για την προσταςία των διαδηλώσεων από την ομάδα της αστυνομίας με τα κράνη. «Δεν θέλουμε αυτό το πράγμα. Θέλουμε κάθε εκδήλωση να πραγματοποιείται μόνο με αστυνομικούς με κίτρινα γιλέκα», πρόσθεσε./ibna