Βουλγαρία: Η Εισαγγελία δεν καταστέλλει τον Προεδρικό θεσμό, δήλωσε η Αναπληρωτής Γ.Ε.

Βουλγαρία: Η Εισαγγελία δεν καταστέλλει τον Προεδρικό θεσμό, δήλωσε η Αναπληρωτής Γ.Ε.

Η αναπληρωτής Γενική Εισαγγελέας της Βουλγαρίας Daniela Masheva έδωσε απαντήσεις για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Βουλγαρία μετά την σύλληψη δυο στελεχών του Γραφείου του Προέδρου της χώρας και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την στήριξη του Rumen Radev, με αίτημα την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και της Κυβέρνησης.

Μιλώντας στη Βουλγαρική τηλεόραση η Masheva σημείωσε ότι «η Εισαγγελία δεν καταστέλλει τον Προεδρικό θεσμό. Η Εισαγγελία διεξάγει προδικαστικές διαδικασίες και έρευνες σχετικά με εγκλήματα που διαπράττονται από άτομα. Το ότι αυτά τα άτομα είναι υπάλληλοι του Προεδρικού θεσμού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ότι απολαμβάνουν ασυλίας μόνο και μόνο επειδή είναι υπάλληλοι αυτού του οργάνου»

Σύμφωνα με την Αναπληρωτή Εισαγγελέα η κράτηση των Ilian Milushev και Plamen Uzunov εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εποπτικών εισαγγελέων κι επειδή διεξήχθη έρευνα και κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων που υπήρχαν στο κτήριο της Προεδρίας.

«Αυτό το κτίριο δεν απολαμβάνει καμία ασυλία. Οι ενέργειες για έρευνα και κατάσχεση, πραγματοποιήθηκαν με προκαταρκτική κύρωση και άδεια του βουλγαρικού δικαστηρίου. Το βουλγαρικό δικαστήριο θεώρησε ότι αυτό είναι νόμιμο και υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία κατά την εκκίνηση της προδικαστικής διαδικασίας για τη διεξαγωγή αυτής της ποινικής-διαδικαστικής δράσης», δήλωσε κατηγορηματικά η Masheva.

Σύμφωνα με την ίδια, η εισαγγελία δεν ενεργεί επιλεκτικά και έχει απολύτως την ίδια προσέγγιση σε όλα τα άτομα που έχουν διαπράξει έγκλημα.

Η αναπληρωτής Γενική Εισαγγελέα επέμεινε ότι οι ισχυρισμοί ότι μεγάλο μέρος της εισαγγελίας είναι μαφία και ότι η Εισαγγελία ενήργησε επιλεκτικά εναντίον των υπευθύνων είναι απαράδεκτες.

Υπάρχει σίγουρα πίεση αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για απαράδεκτους ισχυρισμούς και απόπειρα εκτροπής του κοινού κατά της εισαγγελίας. Αυτό υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Masheva, αυτές οι δηλώσεις παραβιάζουν επίσης την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών.

«Η Εισαγγελέα δεν παίρνει καμία πλευρά, είναι ουδέτερη και εκτελεί τα καθήκοντά του, αλλά γίνονται προσπάθειες να το εμπλέξει σε μια συγκεκριμένη πλευρά, αλλά αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε η αναπληρωτής Γενική Εισαγγελέας.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι εκτός ελέγχου. Αναφέρει ετησίως με έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της Εισαγγελίας, τόσο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο όσο και στην Εθνοσυνέλευση. Μια τέτοια έκθεση εγκρίθηκε πρόσφατα από την Εθνοσυνέλευση. Ανά πάσα στιγμή, κατόπιν αιτήματος των βουλευτών, και με δική της πρωτοβουλία, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της εισαγγελίας», δήλωσε η Daniela Masheva./ibna