ΕΕ: Συνεδριάζει το ΣΕΥ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

ΕΕ: Συνεδριάζει το ΣΕΥ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται της Δευτέρα 13 Ιουλίου, για πρώτη φορά με φυσική παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με ένα από τα κύρια θέματα την Τουρκία και την έναρξη της αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Κροατίας Gordan Grlić-Radman και της Σλοβενίας Anže Logar.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την ΠΟλιτική Ασφάλειας, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους Υπουργούς σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία και αναμένεται να υπάρξει μια ευρεία συζήτηση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιθυμεί να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της δύσκολης σχέσης με την Τουρκία, όπως το θέμα των γεωτρήσεων, το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην κεντρική Μεσόγειο και την Λιβύη, το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην Συρία κ.α.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα τοποθετηθούν επί της προοπτικής οποιουδήποτε περαιτέρω διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, από την πλευρά του ο Josep Borrell θέλει να συζητήσει με τα κράτη μέλη για το πως θα ξεμπλοκαριστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις, η συμπεριφορά της απέναντι στην Επιχείρηση Irini και η εμπλοκή της στην Λιβύη.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη, της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, το Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell./ibna