Τουρκία: Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για όλους, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο

Τουρκία: Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για όλους, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο

Αντιδράσεις από Borrell και Μητσοτάκη

Αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες, η Τουρκία θα ανοίξει την Αγία Σοφία ως τόπος λατρείας στις 24 Ιουλίου στην προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος την Παρασκευή.

Σε ομιλία του προς το έθνος, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξέφρασε τις παρατηρήσεις του σχετικά με το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά θα λειτουργήσει ως τζαμί μετά από το πρόσφατα εγκριθέν διάταγμα την Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές για Τούρκους, ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα τζαμιά.

Την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγία Σοφίας σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell με ανακοίνωση του όπου αναφέρει ότι «η Αγία Σοφία, έχει ισχυρή συμβολική ιστορική και παγκόσμια αξία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια καθιερωμένη παράδοσης της πολιτιστικής διατήρησης καθώς και μιας αναγνωρισμένης παράδοσης, πνευματικής και πολιτιστικής διαφάνειας».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, σημειώνει ότι «η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μια από τις σύγχρονες αποφάσεις της Τουρκίας και την απόφαση του Προέδρου Erdogan να θέσει το μνημείο υπό τη Διεύθυνση της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση του ο Josep Borrell σημειώνει ότι «ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και να προωθήσει την ανοχή και τη συνύπαρξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Αγία Σοφία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» σημειώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.» καταλήγει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη./ibna