ΕΕ: Βουλγαρία και Κροατία έγιναν δεκτές στο νομισματικό μηχανισμό της ΕΕ ERM II

ΕΕ: Βουλγαρία και Κροατία έγιναν δεκτές στο νομισματικό μηχανισμό της ΕΕ ERM II

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νομισματικό μηχανισμό του ERM II, ο οποίος είναι πρόδρομος της ένταξης των δύο χωρών στην ευρωζώνη και το ευρώ, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δήλωση της.

Η κίνηση ανοίγει το δρόμο για την πρώτη διεύρυνση της ευρωζώνης από το 2015, όταν η Λιθουανία προσχώρησε στο νομισματικό μπλοκ ως το 19ο μέλος της.

Η κεντρική τιμή του βουλγαρικού νομίσματος στη λεγόμενη “αίθουσα αναμονής της ευρωζώνης” ορίζεται στα 1,95583 λέβα έναντι του ευρώ (όπως και η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του λέβα), ενώ η κεντρική ισοτιμία του κροατικού κούνα ορίζεται στα 7.53450, σύμφωνα με τη δήλωση της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση να συμπεριληφθεί το βουλγαρικό λεβ και το κροατικό κούνα στον μηχανισμό ERM II, καθώς και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στενότερη συνεργασία με τις δύο χώρες, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδό τους στην τραπεζική ένωση.

«Η απόφαση αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Κροατίας να ενταχθούν στην ευρωζώνη. Οι δύο χώρες πρέπει τώρα να συμμετάσχουν στον μηχανισμό χωρίς σοβαρή ένταση και, πάνω απ ‘όλα, χωρίς να υποτιμήσουν την κύρια συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους έναντι του ευρώ με δική τους πρωτοβουλία, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενταχθούν στο ευρώ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις προσπάθειες των βουλγαρικών και κροατικών αρχών να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση της./ibna