Ρουμανία: Εκσυγχρονίζεται η στρατιωτική βάση Câmpia Turzii, από το Πεντάγωνο

Ρουμανία: Εκσυγχρονίζεται η στρατιωτική βάση Câmpia Turzii, από το Πεντάγωνο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να επενδύσει το 2021, 130,5 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, για τον εκσυγχρονισμό της ρουμανικής στρατιωτικής βάσης στην Câmpia Turzii (νομός Cluj) και τη μετατροπή της σε κόμβο (hub) των συμμαχικών δυνάμεων του NATO στη Μαύρη Θάλασσα, όπως αναφέρει το έντυπο στρατιωτικής θεματολογίας Stars and Stripes ότι προβλέπεται σε σχέδιο Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το επίσημο έγγραφο που εστάλη στο Κογκρέσο φέρει την ονομασία The National Defense Authorization Act for 2021, και συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές. Σύμφωνα με αυτό, η επένδυση 130,5 εκ δολ στην Câmpia Turzii είναι το μεγαλύτερο σχέδιο στρατιωτικών κατασκευών στο εξωτερικό, του προγράμματος European Deterrence Initiative, που λάνσαρε το Πεντάγωνο τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η αμερικανική αεροπορία (US Air Force) έχει ζητήσει τον ριζικό εκσυγχρονισμό της βάσης, που ήδη χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί πιλότοι. Μέχρι πρόσφατα οι περισσότερες επιχειρήσεις πραγματοποιούνταν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu (Constanța). Πέρυσι όμως, το Πεντάγωνο έστειλε στην Câmpia Turzii  drone MQ-9 Reaper από την Πολωνία, για να βρίσκονται πλησιέστερα στη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνει το Stars and Stripes./ibna