ΕΕ: Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, την Κυριακή ή κάποια άλλη μέρα

ΕΕ: Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, την Κυριακή ή κάποια άλλη μέρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο κύριος διαμεσολαβητής στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και διοργανωτής της συνάντησης των Βρυξελλών, δεν έχει ακόμα επίσημα προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τους ισχυρισμούς για την ακύρωση της φυσικής συνέχισης του διαλόγου που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου.

Η ΕΕ αναμένει τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Παρισιού για να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα “επόμενα βήματα” θα μπορούσαν να είναι η διοργάνωση τηλεδιάσκεψης των συμμετεχόντων στο διάλογο την Κυριακή και στη συνέχεια να ακολουθήσει συνάντηση με φυσική παρουσία την Πέμπτη, 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τα πράγματα και να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου να επιτευχθεί τελική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι νομικά δεσμευτική. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, να συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες ή κάποια άλλη μέρα σε άλλες μορφές και επίπεδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Peter Stano.

Το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell και του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajcak, δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τις πληροφορίες σχετικά με την αναβολή της φυσικής συνάντησης την Κυριακή 12 Ιουλίου, η οποία ανακοινώθηκε ως επίσημη συνέχεια του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα, μετά τον τερματισμό των συνομιλιών τον Νοέμβριο του 2018.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα γιατί συνέβη η καθυστέρηση.

Ανεπίσημα, αναφέρεται στις Βρυξέλλες ως πληροφορία ότι η πλευρά της Πρίστινα δεν είναι έτοιμη όσον αφορά τη σύνθεση της αντιπροσωπείας, ούτε το σχέδιο για τη συνάντηση με το Βελιγράδι.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

«Ο διάλογος είναι μια διαδικασία. Μόνο μέσω του διαλόγου που ηγείται η ΕΕ μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιθυμία των πολιτών να έχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον» επανέλαβε ο Stano, προσθέτοντας ότι υπάρχει “μόνο ένας διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα” και ότι αυτός είναι με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και ότι οποιαδήποτε βοήθεια στην πορεία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ευπρόσδεκτη./ibna