Ρουμανία: Υπερψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την καραντίνα

Ρουμανία: Υπερψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την καραντίνα

Με 266 ψήφους “υπέρ”, 11 “κατά” και 8 αποχές, η Ρουμανική Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την καραντίνα και την απομόνωση το οποίο παρουσιάζει αρκετές και σημαντικές διαφοροποιήσεις από την αρχική μορφή του.  Στη συνέχεια αυτό θα αποσταλεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία.

Σημειώνεται ότι “κατά” ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του κόμματος του Victor Ponta, Pro Romania.

Η θετική ψήφος στη Βουλή επετεύχθη μετά το πράσινο φως που έδωσε η Νομική Επιτροπή, κατόπιν σειράς αλλαγών αλλά και  συζητήσεων με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Raed Arafat.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι η απομόνωση θα είναι υποχρεωτική για τους ασθενείς, η καραντίνα θεσπίζεται με διαταγή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για κάθε ασθενή – και δύναται να προσβληθεί δικαστικά. Ο ασθενής δύναται να απορρίψει τη θεραπεία, γραπτώς. Επίσης, όσοι ‘σπάσουν’ την καραντίνα ή την απομόνωση, θα μπουν σε θεσμοθετημένη καραντίνα ιδίοις εξόδοις, πρόβλεψη την οποία το PSD είχε αρχικά απορρίψει.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Raed Arafat, δήλωσε στη συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής, ότι μετά τις συζητήσεις με τους βουλευτές και γερουσιαστές επιτεύχθηκε ένα βιώσιμο σχέδιο, που επιτρέπει στις Αρχές “να κάνουν τη δουλειά τους”. Η Έκθεση «Raportul Comisiei Juridice» έλαβε 24 ψήφους υπέρ ενώ σημειώθηκε μία αποχή./ibna