Αντιδράσεις σε Κύπρο και Ελλάδα για την Αγία Σοφία

Αντιδράσεις σε Κύπρο και Ελλάδα για την Αγία Σοφία

Αντιδράσεις προκαλεί σε Κύπρο και Ελλάδα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκικής Δημοκρατίας να ακυρώσει την απόφαση του 1934 με την οποία η Αγία Σοφία έγινε μουσείο από τον Mustafa Kemal Ataturk, ανοίγοντας τον δρόμο στην επαναλειτουργία της σε τζαμί.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Η Κύπρος είναι θλιβερό θύμα, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη μετέπειτα κατοχή μέρους της επικράτειάς της, της ενορχηστρωμένης πολιτικής της Τουρκίας για την καταστροφή και λεηλασία μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κλιμακούμενη, κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας εκδηλώνεται με την απόφασή της να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της Αγίας Σοφίας, ενός τόπου παγκόσμιας κληρονομιάς που είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης.

Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγία Σοφία στην προσπάθειά της να αποσπάσει την εγχώρια κοινή γνώμη και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:

«Η Αγία Σοφία, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για εμάς τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO.

Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών.

Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Erdogan στην Αθήνα.

Ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής για την απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου, στην οποία αναφέρει:

«Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Ισλαμικό τέμενος (ακυρώνοντας σχετικό διάταγμα του 1934) θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα. Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει Μουσείο. Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια. Η μετατροπή της  Αγίας Σοφίας σε Ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους Χριστιανούς κάθε δόγματος. Περιφρονεί την πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της UNESCO για το οποίο η Τουρκία έχει νομικές και άλλες δεσμεύσεις για την προστασία της ταυτότητας και ιστορικότητάς του.

Άμεσα η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά, ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί.

Ο ΟΗΕ και η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρησή της»./ibna