Τουρκία: Ακυρώθηκε η απόφαση του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο

Τουρκία: Ακυρώθηκε η απόφαση του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο

Το 10 τμήμα του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου την Παρασκευή ακύρωσε το υπουργικό διάταγμα του 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση της ξανά ως τζαμί μετά από 85 χρόνια.

Μη κυβερνητική οργάνωση της Κωνσταντινούπολης, υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αφού ήταν τζαμί για σχεδόν 500 χρόνια.

Το δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των διαδίκων σε ακρόαση στις 2 Ιουλίου πριν εκδώσει την απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Αγία Σοφία ανήκε σε ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο Mehmed τον Κατακτητή και παρουσιάστηκε στην κοινότητα ως τζαμί.

Η απόφαση αναφέρει ότι στην πράξη του τίτλου, η Αγία Σοφία ορίστηκε ως «τζαμί» και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει νομικά.

Η κοινωνία στην οποία παραχωρήθηκε το τζαμί δεν μπορεί να εμποδιστεί να ασκήσει τα δικαιώματα και τις παροχές της μέσω της παλιάς ακίνητης περιουσίας που του άφησε το ίδρυμα, αναφέρει η απόφαση.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι νομικά δυνατό να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως οτιδήποτε άλλο εκτός από τζαμί, όπως ορίζεται ως τέτοιο στην πράξη.

Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Αγία Σοφία είχε χρησιμοποιηθεί ως εκκλησία για 916 χρόνια. Το 1453, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σουλτάνο Mehmed II, γνωστός ως Κατακτητή.

Ως ασυναγώνιστος θησαυρός παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, η Αγία Σοφία υποβλήθηκε σε εργασίες αποκατάστασης κατά την οθωμανική εποχή, συμπεριλαμβανομένου της προσθήκης μιναρέ για την πρόσκληση σε προσευχή από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mimar Sinan.

Το 1935 όταν πλέον είχε ιδρυθεί η Τουρκική Δημοκρατία από τον Mustafa Kemal Ataturk η Αγία Σοφία έγινε μουσείο. Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι ηγέτες ζήτησαν να το ξαναχρησιμοποιήσει ως τζαμί και επέτρεψε την ανάγνωση του Κορανίου εκεί σε ειδικές περιπτώσεις.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του 10ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan υπέγραψε τη μεταφορά της Αγίας Σοφίας στο Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων για το άνοιγμα της για λατρεία, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση υπενθύμισε ότι το ψήφισμα του Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 1934 σχετικά με τη μετατροπή του τζαμιού της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ακυρώθηκε με την απόφαση του 10ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι η διαχείριση του τζαμιού της Αγίας Σοφίας μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων σύμφωνα με το 35ο άρθρο του Νόμου αριθ. 633 για την ίδρυση και τα καθήκοντα του Υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων./ibna