Ελλάδα: Πτώση κατά 7,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο

Ελλάδα: Πτώση κατά 7,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο

Πληθαίνουν τα αρνητικά σημάδια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, η οποία αρχίζει να εισέρχεται σε φάση κρίσης, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πολίτες σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι και ιδίως όταν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι η χώρα οδηγείται σε υφεσιακό τούνελ, με ταυτόχρονη εκτόξευση της ανεργίας.

Μεγάλη μείωση, η οποία έφθασε το 7,5%  σε ετήσια βάση, εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα μας τον Μάιο. Άνθρακας, λιγνίτης και μηχανήματα ήταν τα τρία προϊόντα των οποίων η εξόρυξη, παραγωγή ή κατεργασία κατέγραψαν την μεγαλύτερη μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου παρουσίασε σε σύγκριση με τον Μάιο 2019, μείωση 7,5% έναντι πτώσης 0,4% πέρυσι, με αποτέλεσμα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο να παρουσιάσει μείωση 4,2%. Σε μηνιαία βάση, ο Μάιος  κατέγραψε αύξηση 0,9%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ η κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση κατά τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο. Στη σύγκριση Μαΐου 2020 με Μάιο 2019, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης.

Τα στοιχεία

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,5% στο 12μηνο προήλθε από τη μείωση:

-Κατά 11,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων (μειώσεις εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων).

-Κατά 8,4% του Δείκτη Μεταποίησης, κυρίως τροφίμων, ποτοποιίας, κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, κατασκευής επίπλων, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

-Κατά 4,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

-Από την αύξηση κατά 4,8% του Δείκτη Παροχής Νερού./ibna