Βουλγαρία: Διαμαρτυρίες πολιτών για την σύλληψη συνεργατών του Προέδρου Radev

Βουλγαρία: Διαμαρτυρίες πολιτών για την σύλληψη συνεργατών του Προέδρου Radev

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev συμμετείχε στη διαμαρτυρία που οργάνωσαν πολίτες για την υπεράσπιση του μετά την σύλληψη στενών του συνεργατών από την Εισαγγελία την Πέμπτη.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα ενώ συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα για τις πράξεις του. Ο Rumen Radev συνοδεύονταν από την αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) Cornelia Ninova και την Maya Manolova.

Σε δηλώσεις του ο Βούλγαρος Πρόεδρος, σημείωσε ότι «η βουλγαρική μαφία πέτυχε το αδύνατο. Ενώνει τους έντιμους ανθρώπους εναντίον τους. Εναπόκειται σε όλους εσάς να εκδιώξετε τη μαφία από την εκτελεστική εξουσία».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η βουλγαρική μαφία χρησιμοποιεί την εισαγγελία με τον πιο αδίστακτο τρόπο για ασπίδα της και για την πολιτική καταστολή. Ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη για την Βουλγαρία ξεκινά, καθώς σήμερα ο θυμός ξεχύθηκε στην πλατεία.

«Αυτή είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια μας, για τα παιδιά μας, για το μέλλον μας για τη φύση μας. Η μάχη για μια δίκαιη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή Βουλγαρία. Όχι για φόβο! Θα επιστρέψουμε τη Βουλγαρία!»

Η αρχηγός του BSP Cornelia Ninova εξήγησε ότι οι αριστεροί βουλευτές συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, γιατί δεν δέχονται αυτή την επίδειξη, αυτό το θέαμα με το έγινε εισβολή στον προεδρικό θεσμό. «Εάν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση του νόμου από τη διοίκηση, αφήστε τους να διερευνηθούν. Σεβόμαστε το κράτος δικαίου, αλλά όχι με τον επιδεικτικό, δυναμικό, σχεδόν τιμωρητικό τρόπο που επιδεικνύεται σήμερα».

Νωρίτερα σήμερα, οι εισαγγελείς μπήκαν στο κτίριο της προεδρίας και έψαξαν δύο γραφεία, του Plamen Uzunov, νομικό γραμματέα του προέδρου και τον σύμβουλο ασφαλείας Iliya Milushev.

Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα, οι αγωγές βασίζονται σε δύο έρευνες η οποία η μία διεξάγεται από την Στρατιωτική Εισαγγελία της Επαρχίας της Σόφια και η άλλη από την Ειδική Εισαγγελία για ζητήματα επιρροής συναλλαγών.

Ο επιχειρηματίας Plamen Bobokov και ο Προεδρικός Γραμματέας Plamen Uzunov συνελήφθησαν για 24 ώρες για την έρευνα συναλλαγών σε επιρροή.

Επίσης έγινε σαφές ότι ο Iliya Milushev συνελήφθη επίσης σε έρευνα σχετικά με αποκαλύψεις κρατικού μυστικού.

Εκτός από τον Milushev, ο ΜΚ κρατήθηκε επίσης για 24 ώρες, ο οποίος είναι πρώην υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών./ibna