Ρουμανία: Τηλεοπτικό διάγγελμα απεύθυνε ο Klaus Iohannis για την πανδημία

Ρουμανία: Τηλεοπτικό διάγγελμα απεύθυνε ο Klaus Iohannis για την πανδημία

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 καταγράφουν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας  Klaus Iohannis, απευθύνθηκε σήμερα στους πολιτικούς της χώρας και τους πολίτες, νουθετώντας και τους μεν και τους δε.

Στους μεν πρώτους τόνισε ότι “ο ιός είναι πραγματικός, δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν εξαφανίζεται με νόμο” και για τον λόγο αυτόν το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει κατεπειγόντως το νομικό πλαίσιο που χρειάζεται η χώρα.

Στους δε πολίτες αφού ανέφερε ότι και εκείνος επιθυμεί την επιστροφή στις παλιές συνήθειες, κάτι που όμως τώρα δεν είναι εφικτό, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού  των μέτρων προστασίας για την  ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Klaus Iohannis ανακοίνωσε ότι απέστειλε στο Κοινοβούλιο το έγγραφο με τα μέτρα που ελήφθησαν τους δύο μήνες που ίσχυσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μαζί τους μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν, για να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτά που δημιουργήθηκαν. Ένα τέτοιο πρόβλημα  που επισήμανε ο Klaus Iohannis  ήταν η έλλειψη συνεκτικής και καλοσχεδιασμένης νομοθεσίας καθώς και η έλλειψη αποθεμάτων στην αρχή της πανδημίας.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο διάγγελμά του στην κρίση που προκάλεσε ο άγνωστος ως τώρα ιός σε όλον τον κόσμο και υπεραμύνθηκε των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της στη Ρουμανία. Όπως είπε, η χώρα του έχει τη μεγαλύτερη διασπορά στην Ευρώπη, αυτό ήταν μια πρόκληση αλλά και ένας από τους λόγους για την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μοναδικός σκοπός του μέτρου ήταν η αποφυγή ενός μαύρου σεναρίου, με μεγάλο αριθμό θανάτων και ασθενών, που θα ήταν αναπόφευκτο ιδίως τη στιγμή που η χώρα δεν είχε αποθέματα ιατρικού υλικού για έκτακτες καταστάσεις και όλα τα κράτη είχαν επιδοθεί σε αγώνα για την προμήθεια των ιδίων ιατρικών πόρων.

Η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, ανέφερε ο Klaus Iohannis,  κατέδειξε σημαντικές ελλείψεις στα σημαντικότερα συστήματα του κράτους, ιδίως στην υγεία, όπου διαπιστώθηκε έλλειψη υλικών ακόμα και για τις επείγουσες και βασικές ανάγκες. Ακόμα περισσότερο, η πανδημία ανέδειξε σειρά συστημικών αδυναμιών, όπως μια εθνική οικονομία πολύ αποσταθεροποιημένη, απουσία δημοσίων επενδύσεων, χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένη διοικητική ικανότητα.

Παρόλα αυτά οι θεσμοί που ενεπλάκησαν άμεσα στη διαχείριση της κρίσης κατάφεραν, με τη λήψη σκληρών έκτακτων μέτρων, να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας COVID-19 επεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά.

Αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού. Χάρη στον τρόπο που όλοι, ιδίως εκείνοι στην πρώτη γραμμή, έκαναν το καθήκον τους, αποφεύχθηκε μια υγειονομική κρίση μεγάλων διαστάσεων και σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, συντριπτικά θετική ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών, που έδειξαν ότι κατανόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των μέτρων, τόνισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του μη κυβερνητικού και του οικονομικού τομέα, πρόσθεσε.

Η πανδημία κατέδειξε τις σημαντικές ελλείψεις από την αποτυχημένη οργάνωση και διοίκηση του ρουμανικού κράτους επί 30ετία, υπογράμμισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος. Οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν σε μερικούς μήνες. Η προσπάθεια οικοδόμησης ενός αποτελεσματικού κράτους θα πάρει χρόνο, γι’ αυτό η μεταρρύθμιση των μεγάλων συστημάτων του Δημοσίου δεν μπορεί να αναβάλλεται επ’ άπειρον. Τα μεγάλα βήματα που έγιναν τώρα, στην κατεύθυνση μια ευρείας ψηφιοποίησης για παράδειγμα, πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερους ρυθμούς.

«Ό,τι φάνηκε το διάστημα αυτό ότι δεν λειτουργεί, πρέπει να τοποθετηθεί σε σωστές βάσεις. Για αυτό απέστειλα στο Κοινοβούλιο και μια σειρά προτεινόμενων μέτρων, ώστε, σε μελλοντικές κρίσεις, αξιοποιώντας τα μαθήματα από αυτήν την εμπειρία, το κράτος να διαθέτει αυξημένη ικανότητα ανταπόκρισης, για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας απηύθυνε έκκληση για καλή συνεργασία των βασικών κρατικών θεσμών. «Δεν είναι η στιγμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις, και εγωισμούς, Κοινή επιδίωξη όλων αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι, πάνω από όλα, να σωθούν οι ζωές Ρουμάνων και να προστατευτούν οι πολίτες της χώρας, Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για τη χώρα, οι πολιτικοί όλων των κομμάτων πρέπει να σταθούν στο ύψος των αξιωμάτων που κατέχουν”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες λογής λογής αντιπαραθέσεων για το ένα ή το άλλο μέτρο. Η Ρουμανία και οι Ρουμάνοι χρειάζονται από τους πολιτικούς  όχι μόνο τον πύρινο πολιτικό λόγο, που ορισμένες φορές υποτάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά και λογικά και στέρεα επιχειρήματα, προθυμία να ακούσουν τους ειδικούς και να εξεύρουν τις καλύτερες λύσεις για την κοινωνία.

Υπάρχει ανάγκη μαζί, ενωμένοι, Αρχές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κοινωνία των πολιτών, πέρα από εκείνα που μας χωρίζουν, να μεταφέρουμε στους πολίτες μήνυμα ενότητας. Ο ιός είναι πραγματικός, δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν μπορεί να απαγορευτεί με νόμο και ούτε εξαφανίζεται από μόνος του, με απλή άρνηση της ύπαρξής του. Γι αυτό απευθύνω έκκληση στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει τάχιστα το απαραίτητο πλαίσιο  για να μπορέσουν να δράσουν οι Αρχές για την προστασία της υγείας των πολιτών”, πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Klaus Iohannis τόνισε στους συμπατριώτες του την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για να μη χαθούν όσα έχουν ήδη κερδηθεί. «Είμαστε ένα ισχυρό έθνος και μπορούμε να περάσουμε μαζί και αυτή τη δυσκολία »./ibna