Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια-Szijjarto

Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια-Szijjarto

Τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto, υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκαν οι ενέργειες της Τουρκίας, που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου «υπό μια βασική προϋπόθεση: ότι ο διάλογος αυτός θα γίνεται επί τη βάση κανόνων του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της καλής γειτονίας». «Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές, δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς, με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπό αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να εννοηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

«Η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο, δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και προσέθεσε: «Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπενθύμισε την αποτυχημένη «απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι οποίοι εξωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από την Τουρκία» και επεσήμανε πως η «Ουγγαρία ήταν από τους πρώτους εταίρους που απέστειλαν ενισχύσεις και βοήθεια κατά τη διάρκεια των γεγονότων».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως η επικείμενη αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου θα πρέπει να κινείται επί τη βάσει της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και των υποχρεώσεων.

Στη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν ακόμη οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των δύο χωρών, τα μέτρα για την άμβλυνσή τους, καθώς και το θέμα του τουρισμού, ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, παρουσία και του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διμερείς σχέσεις, η πορεία των μεγάλων ενεργειακών και συγκοινωνιακών έργων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Βουδαπέστης, καθώς οι επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουγγαρία.

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία θα εξεταστούν περαιτέρω σε συνάντηση των χωρών της περιοχής για τη διασυνδεσιμότητα που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το φθινόπωρο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στον αμοιβαίο συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ή σε θέματα που αφορούν την περιοχή «στη σταθερότητα της οποίας έχουμε επενδύσει πολλά», όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να προστατευθούν σθεναρά και θα πρέπει να γίνει σαφές «ότι θα μπορεί κανείς να εισέλθει σε χώρα της ΕΕ, στις δικές μας χώρες μόνο με νόμιμο τρόπο».

Ο Peter Szijjarto σημείωσε ότι Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν αντιμετωπίσει συνεχείς και διαρκείς προκλήσεις λόγω του φαινομένου της μετανάστευσης, με τρόπο οργανωμένο και σημείωσε πως ήταν φυσικό από πλευράς της Ουγγαρίας να στείλει δυνάμεις και ενισχύσεις στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν οι μετανάστες που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως «είναι σκανδαλώδεις οι συμπεριφορές και οι δηλώσεις κάποιων στην ΕΕ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η επαναπροώθηση δεν είναι δικαιολογημένη».

Πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν τα πλέον ισχυρά μέτρα για την καταπολέμηση της διακίνησης και να δοθεί βοήθεια στις χώρες απ’ που προέρχονται οι μετανάστες και κίνητρα για την παραμονή τους.

Τέλος ο Peter Szijjarto αναφερόμενος στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε Ουγγαρία και Ελλάδα, επεσήμανε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα στα σύνορα, αυτό θα γίνει χωρίς ενδοιασμό/ibna