Borrell: Η αρνητική τάση στις ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί

Borrell: Η αρνητική τάση στις ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί

Στις Ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Josep Borrell κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου που συγκάλεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να συζητηθεί το θέμα της σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας, όπως ήταν το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

Είναι σαφές ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απαιτεί τη συλλογική μας δέσμευση, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Josep Borrell, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Μόλις επέστρεψα από εντατικές συζητήσεις στην Τουρκία και τη Μάλτα, τόνισε ο Borrell προσθέτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Κύπρο για να δείξει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι χρόνιες συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία έχουν επηρεάσει αυτήν την περιοχή, επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντά μας και την ασφάλειά μας όσον αφορά την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την τρομοκρατία ή την πολιτική αστάθεια από το Σαχέλ έως την ευρύτερη Μέση Ανατολή» συνέχισε ο Borrell.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι «η Τουρκία επηρεάζεται επίσης από αυτήν την κατάσταση, και δραστηριοποιείται στις συγκρούσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, στην πραγματικότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες και στις δύο συγκρούσεις. Είχαμε σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά τη δράση της Τουρκίας στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο καταδίκασε κατηγορηματικά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία» σημείωσε ο Borrell.

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πού συμπίπτουν τα συμφέροντά μας. Η Τουρκία δείχνει αλληλεγγύη και γενναιοδωρία σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και έχει παράσχει διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους εκτοπίστηκαν από τις πρόσφατες βάναυσες μάχες στο Idlib. Συνεχίζοντας εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να μην ανοίγει τα συνοριακό σημείο διέλευσης από την Τουρκία στο Idlib για να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Κάνοντας αναφορά στη Λιβύη, σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε καλύτερα μαζί για να ξεκινήσουμε μια πραγματική πολιτική διαδικασία», προσθέτοντας «το θυμήθηκα και χθες στην παρέμβασή μου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας τη σημασία της διαδικασίας του Βερολίνου και τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με τα μέσα μας που είναι αυτά που έχουμε. Με την Επιχείρηση Irini θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την ύποπτη εμπορία, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον προορισμό».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Borrell, «η Τουρκία επιδεικνύει ανησυχητική επιθετικότητα, με αυξημένο αριθμό πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και υπογραφή του θαλάσσιου μνημονίου συμφωνίας με τη Λιβύη, την οποία δεν αναγνωρίζουμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Σε αυτά τα ζητήματα, στέλνουμε σαφή μηνύματα στην Τουρκία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές, τις αξίες, τα σύνορα και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για μια πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη», τόνισε ο Borrell.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, συνέχισε ο Borrell.

«Η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας, είπα πριν από δύο ημέρες στην Άγκυρα στους Τούρκους συναδέλφους μας, τον Υπουργό Εξωτερικών [Mevlüt Çavuşoğlu] και στον Υπουργό Άμυνας [Hulusi Akar], η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι «η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων όπου υπάρχουν διαφορές. Αυτό συζητούσα με τους Τούρκους συναδέλφους στο τελευταίο μου ταξίδι, τονίζοντας ότι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε».

Καταλήγοντας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Josep Borrell, ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους προόδου με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο, Nacho Sanchez Amor, δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν περάσει μια δύσκολη περίοδο, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης που επηρεάζει τη βάση των διμερών σχέσεων, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σταθούν με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Manfred Weber, δήλωσε ότι συνεκάλεσαν τη σύνοδο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου δεν επηρεάζουν μόνο αυτές τις χώρες αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Weber υποστήριξε ότι είναι λάθος η συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία υπό αυτές τις προϋποθέσεις./ibna