Βουλγαρία: Η ΕΕ υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη

Βουλγαρία: Η ΕΕ υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι έτοιμοι για την είσοδο στον μηχανισμό ERM-II της Κροατίας και της Βουλγαρίας, ο οποίος είναι ένα προκαταρκτικό στάδιο για την υιοθέτηση του ευρώ ως εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη διεύρυνση της ευρωζώνης από το 2015, όταν η Λιθουανία προσχώρησε στη νομισματική ένωση, η οποία έχει τώρα 19 μέλη.

Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά την τελική υποστήριξη της ευρωζώνης και των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη σήμερα και την Παρασκευή.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφευχθεί η κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο.

Μέσα στις επόμενες ώρες ορισμένα μικρά ζητήματα που παραμένουν προς επίλυση, ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανακοίνωση αυτό το Σαββατοκύριακο, με κάποιες πιθανότητες να ανακληθεί η απόφαση ένταξης στον μηχανισμό ERM-ΙΙ.

Μόλις οι χώρες ενταχθούν στον ERM-ΙΙ, παραμένουν στον μηχανισμό για περίπου δύο χρόνια προτού ξεκινήσουν οι πρακτικές προετοιμασίες για ένταξη στην ευρωζώνη, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου έναν άλλο χρόνο. Έτσι, το νωρίτερο έτος για την ένταξη θα είναι το 2023.

Στις 30 Ιανουαρίου η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την απόφαση για σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία 1,95583 BGN ανά ευρώ μετά την είσοδό τους στον ERM-ΙΙ. Από τους 208 βουλευτές που ψήφισαν, 140 ψήφισαν υπέρ, 2 κατά και 66 απείχαν.

Η απόφαση συμφωνήθηκε μετά από τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Vladislav Goranov και του Διοικητή της Τράπεζας της Βουλγαρίας Dimitar Radev με τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Το κείμενο δεν υποστηρίχθηκε μόνο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP)./ibna