Τουρκία: Συναντήσεις με Johnson, Raab, Donaldson και Morton είχε ο Cavusoglu στο Λονδίνο

Τουρκία: Συναντήσεις με Johnson, Raab, Donaldson και Morton είχε ο Cavusoglu στο Λονδίνο

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν για διπλωματική λύση στη Λιβύη, ανακοίνωσε την Τετάρτη από το Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας, δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει ότι η μόνη λύση στη σύγκρουση Λιβύης είναι η πολιτική, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσουμε ρυθμό σ’ αυτήν την πολιτική διαδικασία κάτω από τη στέγη του ΟΗΕ».

Οι όροι της νόμιμης κυβέρνησης Sarraj στη Λιβύη πρέπει να πληρούνται για την εκεχειρία στη Λιβύη και πρέπει να είναι μόνιμη η εκεχειρία, σχολίασε ο Cavusoglu, μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Boris Johnson στην Downing Street.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε νωρίτερα με τον Βρετανό ομόλογό του Dominic Raab.

Σύμφωνα με τον Cavusoglu κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον Raab και τον Johnson, μίλησαν για τις σχέσεις μετά την πανδημία, τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, τη συνεργασία στον τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και την αμυντική βιομηχανία, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της Λιβύης, της Συρίας και του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συναντήθηκε επίσης με τον Jeffrey Donaldson, πρόεδρο της Ομάδας όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για την Τουρκία στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Wendy Morton, την Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής.

Όπως σημείωσε ο Mevlut Cavusoglu η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστούν σε πολλούς τομείς μετά το Brexit, προσθέτοντας ότι «ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Ο Cavusoglu είπε επίσης ότι, μαζί με τη διμερή εμπορική συμφωνία, ανέλαβαν επίσης το μέλλον μιας συμφωνίας καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους επιχειρηματίες, γνωστής ως Συμφωνία της Άγκυρας, για την αποτροπή πιθανών επιπτώσεων του Brexit στους Τούρκους πολίτες.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε τον Johnson και επανέλαβε την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan να επισκεφθεί την Τουρκία.

Επίσης ο Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει προξενείο στο Μάντσεστερ για να παρέχει ποιοτική εξυπηρέτηση στους Τούρκους πολίτες./ibna