Βουλγαρία: Δεν θα ανακάμψει η ύφεση το 2021

Βουλγαρία: Δεν θα ανακάμψει η ύφεση το 2021

«Η αποκατάσταση από την ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν, όταν πιστεύαμε ότι η οικονομική κρίση θα είχε σχήμα V, μια γρήγορη ύφεση ακολουθούμενη από μια γρήγορη ανάκαμψη. Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί μεταξύ του 4ου και του 6ου τριμήνου» δήλωσε ο Dr. Victor Yotsov, λέκτοραq στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας (UNWE) απαντώντας στο πρακτορείο ειδήσεων BGNES.

«Η πρόβλεψή μας για μείωση του ΑΕΠ είναι περίπου 6%. Δυστυχώς, δεν περιμένουμε να αποκατασταθεί αυτή η μείωση το επόμενο έτος. Περιμένουμε δηλαδή, αυτό να συμβεί το 2022. Η μείωση κατά 6% φέτος δεν θα συνοδεύεται από παρόμοια ανάπτυξη το 2021», δήλωσε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες που δίνουν μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η αβεβαιότητα σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν εάν ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19 υπερβαίνει τα 200 την ημέρα είναι ανησυχητικό για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Yotsov.

«Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική για την επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε κάποια αβεβαιότητα, εάν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και ποια θα είναι. Περιμένω ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα το φθινόπωρο, διότι προς το παρόν δεν βλέπω σημάδια ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο», τόνισε ο Yotsov.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για να μαλακώσουν το χτύπημα από την πανδημία ακολουθούν δύο κατευθύνσεις. Το πρώτο βήμα είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο στάδιο είναι να αποκατασταθεί το εισόδημα εκείνων που το έχουν χάσει.
«Θα είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία, η οποία θα είναι μεγαλύτερη. Αν πούμε ότι το μέτρο 60:40 θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο και περισσότερους πόρους», δήλωσε ο καθηγητής Yotsov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη προτεραιότητα του κράτους είναι να δει ποιες βιομηχανίες θα υποστηρίξει. «Είναι μια διαδικασία που αλλάζει συνεχώς. Ξεκίνησε με τον τουρισμό, τα εστιατόρια, τις μεταφορές, αλλά οι βιομηχανίες και οι τομείς θα επεκταθούν», πρόσθεσε.

Ο Victor Yotsov πιστεύει ότι δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι παρακολουθούμε μια συνεχιζόμενη διαδικασία απο-παγκοσμιοποίησης.

«Οι υπάρχουσες αλυσίδες παραγωγής που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες πρέπει τώρα να αναδιαρθρωθούν. Από αυτήν την άποψη, εάν η Βουλγαρία επιτύχει στοχευμένα προγράμματα για την υποστήριξη των βιομηχανιών που προσανατολίζονται στις εξαγωγές, και ιδίως για την Ευρώπη, που είναι ο κύριος εμπορικός μας εταίρος, μπορούμε ακόμη και να κερδίσουμε από αυτήν τη διαδικασία. Είμαστε στην Ευρώπη και υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα που πρέπει και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε επίσης καλές σχέσεις με χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία κ.λπ.», δήλωσε ο καθηγητής Yotsov.

Ανέφερε επίσης τα δυνατά σημεία της Βουλγαρίας από οικονομική άποψη: 1. η αξία του εργατικού δυναμικού στη χώρα είναι ακόμα αρκετά χαμηλή. 2. η ποιότητά του είναι ακόμη σε σχετικά καλό επίπεδο · 3. Είναι πλεονεκτήματα όσον αφορά το φορολογικό σύστημα, το οποίο έχει χαμηλούς φόρους και 4. Τα καθαρά γεωγραφικά πλεονεκτήματα που η Βουλγαρία βρίσκεται στη διασταύρωση πολλών δρόμων.

Ο Victor Yotsov πιστεύει επίσης ότι πρέπει να προσπαθήσει η Βουλγαρία να συνεχίσει ορισμένες διαδικασίες στις οποίες έχει παράδοση σημειώνοντας ότι αυτή η έκκληση δεν πρέπει να θεωρείται λαϊκισμός./ibna

Source: BGNES