Η Τουρκία επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ για ένταξη της Κύπρου σε Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Η Τουρκία επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ για ένταξη της Κύπρου σε Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Η Τουρκία επέκρινε τις ΗΠΑ την Τετάρτη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

«Πρωτοβουλίες που δεν τηρούν ισορροπία μεταξύ των μερών δεν θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο νησί, ούτε θα συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για το 2020.

Η Τουρκία υποστηρίζει την προσέγγιση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” σε αυτό το θέμα, αναφέρεται στη δήλωση.

«Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, αυτά τα βήματα δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά αντίθετα ενισχύουν την ασυμβίβαστη προσέγγιση της ελληνικής πλευράς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για το 2020.

«Το υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να παρέχει χρηματοδότηση στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση σε αυτήν τη χώρα, ανάλογα με τις πιστώσεις του Κογκρέσου και την κοινοποίησή μας για το Κογκρέσο», δήλωσε ο Pompeo σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών μας για την ενίσχυση των σχέσεων με βασικούς περιφερειακούς εταίρους για την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ./ibna