Αλβανία: Την πλήρωση των όρων προόδου πριν την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ζήτησε ο Varhelyi

Αλβανία: Την πλήρωση των όρων προόδου πριν την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ζήτησε ο Varhelyi

“Η Αλβανία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των όρων που πρέπει να πληρούνται πριν από την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη”.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi παρουσίασε σε συνέντευξή του στην DW το περιεχόμενο του πλαισίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το σχέδιο του πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

“Η παρουσίαση του σχεδίου των διαπραγματευτικών πλαισίων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στο Συμβούλιο της ΕΕ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις μας βασίζονται στην αναθεωρημένη μεθοδολογία επέκτασης, την οποία παρουσιάσαμε τον Φεβρουάριο, για να κάνουμε τη διαδικασία εισδοχής πιο αξιόπιστη, πιο δυναμική, πιο προβλέψιμη και με ισχυρότερο πολιτικό προσανατολισμό. Ανυπομονώ για συζητήσεις με τα κράτη μέλη και τη διοργάνωση των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων με τις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό. “Το μέλλον τους βρίσκεται σαφώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στην πορεία τους προς την ΕΕ, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα”.

Σύμφωνα με τον Varhelyi, «κάθε διαπραγματευτικό πλαίσιο καθορίζει οδηγίες και αρχές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για κάθε υποψήφια χώρα και χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος είναι οι κατευθυντήριες, βασικές αρχές των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ · στο δεύτερο μέρος, η ουσία του κεκτημένου της ΕΕ · στο τρίτο, η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία να υιοθετήσουν το κεκτημένο της ΕΕ στο σύνολό της, να το εφαρμόσουν πλήρως και να ενισχύσουν την εφαρμογή του κατά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

“Τα σχέδια διαπραγμάτευσης καταρτίζονται με βάση την εμπειρία προηγούμενων διευρύνσεων της ΕΕ και τις τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ενσωματώνουν την αναθεωρημένη μεθοδολογία επέκτασης, λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη του κοινοτικού κεκτημένου και αντικατοπτρίζουν σωστά τα πλεονεκτήματα των ίδιων των χωρών και τις συγκεκριμένες καταστάσεις τους “, είπε.

Ο Várhelyi εξήγησε ότι το σχέδιο διαπραγματευτικών πλαισίων για τις δύο χώρες είναι παρόμοια μεταξύ τους, αλλά λαμβάνουν υπόψη τις συγκεκριμένες καταστάσεις κάθε μιας από τις δύο χώρες.

Όσον αφορά την αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης, ο Επίτροπος Várhelyi δήλωσε ότι, «η αναθεωρημένη μεθοδολογία στοχεύει να καταστήσει τη διαδικασία διεύρυνσης πιο αξιόπιστη, με ισχυρότερο πολιτικό προσανατολισμό, πιο δυναμικό και προβλέψιμο.

Ερωτηθείς εάν η Αλβανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ο Várhelyi είπε ότι «γενικά και παρά τις προκλήσεις που θέτει η έκρηξη COVID-19, η Αλβανία συνέχισε να επιδεικνύει τη δέσμευσή της και να επιτυγχάνει απτά και βιώσιμα αποτελέσματα σε βασικούς τομείς, προσδιορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Μαρτίου 2020 ».

“Ειδικότερα, η Αλβανία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των όρων που πρέπει να πληρούνται πριν από την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Το τελευταίο επίτευγμα ήταν η διακομματική συμφωνία για την εκλογική μεταρρύθμιση, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, εντός και εκτός του κοινοβουλίου. Αυτό δείχνει δέσμευση, αποδεικνύει επίσης ότι η Αλβανία δίνει αποτελέσματα ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει επιτυχώς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του πλαισίου διαπραγματεύσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, είπε.

“Είναι πολύ σημαντικό, ουσιαστικό, η Αλβανία να βασίζεται στα τελευταία επιτεύγματα και να συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να υποστηρίζει τις αλβανικές αρχές στις προσπάθειές τους “, τόνισε ο επίτροπος Várhelyi./ibna