Ρουμανία: Αναζήτηση ημερομηνίας για τις Δημοτικές εκλογές-Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων

Ρουμανία: Αναζήτηση ημερομηνίας για τις Δημοτικές εκλογές-Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων

Το νομοσχέδιο για τον ορισμό της 27ης Σεπτεμβρίου ως ημερομηνίας  διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Την ημερομηνία πρότεινε το  UDMR. Η πρόταση “πέρασε” με 81 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 39 αποχές. Η Ολομέλεια της Γερουσίας απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για το ίδιο θέμα, όμως ορισμένα άρθρα περιλήφθηκαν ωστόσο στο τελικό κείμενο.

Όπως ανακοίνωσε η Μόνιμη Εκλογική Επιτροπή, η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει το αργότερο στις 29 Ιουλίου και στις 2 Αυγούστου θα συσταθεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (Biroul Electoral Central, BEC). Οι κατά τόπους εκλογικές επιτροπές θα συσταθούν στις 8 Αυγούστου. Από την ημερομηνία αυτή και έως τις 11 Αυγούστου θα δύνανται να καταχωριστούν οι εκλογικές συμμαχίες. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν από τις 8 έως τις 18 Αυγούστου/

Η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις  07:00.

Εν τω μεταξύ έντονες είναι οι διαπραγματεύσεις, οι υπολογισμοί και οι εκλογικές στρατηγικές για την εξασφάλιση της νίκης στο Βουκουρέστι, το Δήμο με τον μακράν μεγαλύτερο Προϋπολογισμό από κρατικά κονδύλια, μεταξύ των κομμάτων.

Το PNL και το  USR, που αγωνίζονται να διατηρήσουν τη συμμαχία τους στηρίζοντας τον Nicușor Dan απέναντι στην ισχυρή υποψηφιότητα της νυν Δημάρχου, Gabriela Firea, έλαβαν ανέλπιστη “βοήθεια” από τον Victor Ponta ο οποίος δήλωσε ότι το Pro România θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις εκλογές του φθινοπώρου και δεν θα στηρίξει την υποψήφια του PSD, Gabriela Firea. Δεν ανέφερε αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, ωστόσο πριν λίγες μέρες, εις εκ των ηγετών του PRO România, ο Adrian Țuțuianu, έκανε λόγο για μια υποψηφιότητα Ponta για το Δήμο του Βουκουρεστίου.  Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο Ponta διαπραγματεύτηκε με το PSD για τη στήριξη της Firea, παρότι το αρνείται.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων κατέληξαν σε αδιέξοδο όταν μετά τον διορισμό του πεθερού του Victor Ponta στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ενός ακόμα ατόμου του περιβάλλοντός του στην ANRE, ο Ponta ζήτησε από την ηγεσία του  PSD και 30 εκλόγιμες θέσεις στις βουλευτικές εκλογές. Πηγές του  HotNews.ro ανέφεραν ότι ο κ.  Marcel Ciolacu απέρριψε κατηγορηματικά τις “υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις του ηγέτη του Pro România.

Κατόπιν αυτών, η Firea, που οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ένα 30% (και στο κόμμα του Victor Ponta  ένα 10-12% στο Βουκουρέστι), δήλωσε χθες βράδυ στον Antena 3, ότι δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία εάν οι πιθανοί υποψήφιοι από την αριστερά Victor Ponta και Robert Negoiță λάβουν υψηλότερα ποσοστά από εκείνη στις δημοσκοπήσεις. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αισθάνεται “προδομένη”, ότι “την παρακολουθούν” και ότι η προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ βρώμικη.

Στο μεταξύ, στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας -και πρώην δήμαρχος Βουκουρεστίου – Traian Băsescu δήλωσε χθες βράδυ στον Digi 24 ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στο Βουκουρέστι αν το  PNL και το  USR δεν συμπεριλάβουν και το κόμμα του, το PMP, στις διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε ότι εκείνος πρώτος πρότεινε τη λύση του Nicușor Dan ως μοναδικού υποψηφίου της δεξιάς.

Τόνισε δε ότι μια υποψηφιότητα του  Ponta για το Δήμο Βουκουρεστίου θα είναι το καλύτερο δώρο για τα κόμματα της δεξιάς, γιατί θα στερήσει ψήφους από το  PSD./ibna