Κίνητρα για ξένους συνταξιούχους στην Ελλάδα

Κίνητρα για ξένους συνταξιούχους στην Ελλάδα

Φορολόγηση με συντελεστή 7% σε όσους ξένους συνταξιούχους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα φέρνει ως πρόταση η ελληνική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα φετινά εισοδήματα και με βάση την νέα κλίμακα που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2020 ένας Έλληνας συνταξιούχος των 1.667 ευρώ μηνιαίως (ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ) καλείται να φορολογηθεί με 900 ευρώ για τα πρώτα 10.000 ευρώ και με επιπλέον 2.200 ευρώ για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ. Αντίθετα, ο ξένος συνταξιούχος που θα μεταφέρει την έδρα του στην Ελλάδα θα κληθεί να φορολογηθεί με 1.400 ευρώ. Όσα δηλαδή  πληρώνει σήμερα ένας Έλληνας φορολογούμενος των 1.035 ευρώ τον μήνα.

Η διάταξη

Ειδικότερα, την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στο εξωτερικό ετοιμάζεται να απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών στους αλλοδαπούς συνταξιούχους. Η σχετική διάταξη νόμου περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου που αναρτήθηκε στην Διαύγεια για δημόσια διαβούλευση όπου εντός των άλλων περιγράφονται τα κριτήρια αλλαγής του τέλους επιτηδεύματος, όπως λ.χ. κλαδικά κριτήρια (τουρισμός), δημογραφικά (μικρά νησιά και χωριά), ηλικιακά (ατομικές επιχειρήσεις επιτηδευματιών άνω των 62 ετών) ή ακόμη και εταιρικής μορφής (συνεταιρισμοί). Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται ακόμη  αλλαγές στον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης Ι.Χ., αλλά και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης παροχής μετοχών από επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενούς τους.

Αναφορικά με την παροχή μετοχών, προβλέπεται νέο πλαίσιο δωρεάν παροχής μετοχών από επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, μέσω της φορολόγησης ως εισοδήματος, με σταθερό συντελεστή 15%, της υπεραξίας που θα αποκομίσει ο εργαζόμενος από την πώληση.

Τέλος επιτηδεύματος

Όσον αφορά τις κατηγορίες φορολογουμένων που αποφεύγουν  το τέλος επιτηδεύματος, η διάταξη αναφέρει πως «εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας./ibna