Κροατία: Ο Milanovic συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στη Βιέννη

Κροατία: Ο Milanovic συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στη Βιέννη

Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στη Δημοκρατία της Αυστρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović ταξίδεψε στη Βιέννη όπου συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση των αρχηγών κρατών της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, του προέδρου της Σλοβενίας Borut Pahor και του προέδρου της Κροατίας Zoran Milanović στο συγκρότημα Hofburg στην κεντρική Βιέννη επικεντρώθηκαν κυρίως στην Ευρώπη και στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός ήρθε και θα περάσει, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη με την κλιματική αλλαγή, και τα οποία η Κροατία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει ως χώρα που βασίζεται στον τουρισμό εάν δεν δράσουμε μαζί, είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχει στιγμή που μπορούμε σταματήσουμε να τα σκεφτόμαστε και να εργαζόμαστε επί αυτών όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο Milanović.

«Αυτές οι φιλικές συναντήσεις είναι σημαντικές. Είμαστε καλοί γείτονες, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, στενά συνδεδεμένοι, οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα στην οικονομία και στον τουρισμό», δήλωσε ο Van der Bellen μετά τη συνάντηση. Τόνισε ότι όλοι ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τα σύνορα όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση. Σημείωσε ότι το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Ο Pahor τόνισε ότι η συμμόρφωση με τις επιδημιολογικές οδηγίες αποτελεί απαραίτητη συμβολή στη διατήρηση των συνόρων ανοιχτών.

Ο Milanović δήλωσε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή. «Ανεξάρτητα από ο,τι έχουμε περάσει και τι μας περιμένει, η ζωή συνεχίζεται. Οι συνομιλίες μας ήταν εξαιρετικά σημαντικές», τόνισε, δίνοντας έμφαση τις πράσινες πολιτικές και την οικολογία. «Πρέπει να θέσουμε υψηλούς στόχους σε αυτό το θέμα. Θα το υποστηρίξω αυτό στην Κροατία». Κάλεσε τους Αυστριακούς τουρίστες να επισκεφθούν την Κροατία, λέγοντας ότι η χώρα ήταν ασφαλής.

«Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό σχήμα, αυτές είναι χώρες κοντά μεταξύ τους, είναι μια κοινωνία όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό και να μιλήσουμε ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η Ευρώπη μετά τον Covid-19. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε όσο το δυνατόν με περισσότερη κανονικότητα», πρόσθεσε ο Milanović.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις και στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος επηρεάστηκε σοβαρά και στις τρεις χώρες λόγω της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη, ο Πρόεδρος Milanović θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Van der Bellen, κατά την οποία αναμένεται να αποδεχτεί την Πρωτοβουλία για Μεγαλύτερες Φιλοδοξίες στον Τομέα της Κλιματικής Αλλαγής, για την οποία υποστηρίζει έντονα ο Αυστριακός οικοδεσπότης του. /ibna