Ρουμανία: Ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο- Ταξιδιωτική οδηγία από την Αυστρία

Ρουμανία: Ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο- Ταξιδιωτική οδηγία από την Αυστρία

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Ρουμανία 555 νέα κρούσματα COVID-19. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Οι ειδικοί προείδαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην έντονα ανοδική πορεία που καταγράφει αυτό το διάστημα ενδέχεται να ξεπεράσει την κορύφωση που σημειώθηκε την άνοιξη καθώς στις 11 Απριλίου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος έως σήμερα αριθμός κρουσμάτων, 523.

Έως σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό στη Ρουμανία 30.175 άτομα. Από αυτά, 22.284 έλαβαν εξιτήριο, 20.799 είναι οι ιαθέντες και 1.485 είναι ασυμπτωματικοί. 1.817 άτομα έχουν πεθάνει με το τελευταίο 24ωρο να έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άτομα.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Αυστρία

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι οι αυστριακές Αρχές εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας στις χώρες αυτές και την εμφάνιση, στη Αυστρία, εστιών που συνδέονται με άτομα από αυτήν την ευρύτερη περιοχή.

«Σας παρακαλώ να μην ταξιδέψετε σε αυτές τις χώρες. Είναι η επείγουσα έκκλησή μας, αφενός γιατί θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας και αφετέρου βλέπουμε όλο και περισσότερα εισαγόμενα περιστατικά από αυτές τις χώρες”, δήλωσε ο καγκελάριος Sebastian Kurz, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον ΥΠΕΞ, Alexander Schallenberg.

Όπως έγινε γνωστό, τα άτομα που θα εισέρχονται στο αυστριακό έδαφος από τις συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για Covid-19  ή να μπουν σε καραντίνα για δυο εβδομάδες.

Η Ρουμανία βρίσκεται ακόμα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, προειδοποιούν οι Αρχές, και η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες οδηγεί σε μια κορύφωση που μπορεί να ξεπεράσει και εκείνη της περασμένης άνοιξης.

Ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tătaru, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εστίες που να απαιτούν απομόνωση ή επιβολή καραντίνας σε κάποιες πόλεις, όμως η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια δεύτερη ανοδική τροχιά. Πριν τρεις – τρεισήμισι εβδομάδες είχαμε ρυθμό μετάδοσης στην κοινότητα 0,6-0,7, τώρα έχουμε 1,4, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση Antena 3.

Ο κ. Tătaru διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται μια επιστροφή στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όμως μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνον μετά από ανάλυση των στοιχείων και σχετική σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Ο πρόεδρος του Pro România, Victor Ponta, παρενέβη στη διάρκεια προγράμματος του  România TV και αναφέρθηκε στο θέμα της επαναφοράς της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, η επαναφορά της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις 15 Ιουλίου ήταν το κύριο θέμα συζήτησης χθες στο Κοινοβούλιο. “Πολύ σοβαρό είναι το ότι θα μείνουμε σε κατάσταση επιφυλακής ως τις γενικές εκλογές”, πρόσθεσε ο κ.  Ponta.

Τις ημέρες αυτές οι Αρχές θα αποφασίσουν το άνοιγμα ή μη των εστιατορίων και εάν θα εφαρμοστούν νέα μέτρα αποστασιοποίησης.

Εκτός κέντρων καραντίνας άγνωστος αριθμός ατόμων

Αδειάζουν τα κέντρα καραντίνας μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που δεν έχει ακόμα περάσει από το Κοινοβούλιο. Τα άτομα που ‘σπάνε’ την καραντίνα είναι δύσκολο να υπολογιστούν, όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, οι οποίοι πηγαίνουν στα σπίτια τους κάνοντας μια απλή αίτηση.

Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας δεν αναφέρει πια αριθμό ατόμων σε απομόνωση και καραντίνα./ibna