Σλοβενία: Νέα προσπάθεια Janša, der Leyen για την επίλυση του ζητήματος των εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας

Σλοβενία: Νέα προσπάθεια Janša, der Leyen για την επίλυση του ζητήματος των εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen απάντησε σε επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Janez Janša σχετικά με την αγωγή που άσκησε η Επιτροπή εναντίον της Σλοβενίας λόγω κατάσχεσης εγγράφων της ΕΚΤ το 2016. Η Επιτροπή απάντησε ότι θα ήθελε να διατηρήσει τον διάλογο με τη Σλοβενία ​​σχετικά με αυτό το θέμα ανοιχτό, αναφέρει το STA.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι “η επιστολή απάντησής της επιβεβαιώνει την προθυμία της Επιτροπής να διατηρήσει τον διάλογο με τη Σλοβενία ​​ανοιχτό στο πνεύμα της ειλικρινής συνεργασίας, όπως και με όλα τα κράτη μέλη”.

Ο Janša είπε ότι ρώτησε στην επιστολή εάν υπήρχε πιθανότητα η Επιτροπή να αποσύρει την αγωγή.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη της Delo, η επικεφαλής της Επιτροπής απάντησε ότι εκτιμά την προθυμία του πρωθυπουργού να καταλήξει σε συμφωνία επί του θέματος και ότι οι σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής ήταν έτοιμες να συνεργαστούν με τις σλοβενικές αρχές σχετικά με την υπόθεση για την αναζήτηση καλύτερης ματιάς για να λυθεί το πρόβλημα σύμφωνα με αυτό που προτείνει η Σλοβενία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Von der Leyen ζήτησε άμεση επικοινωνία και σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένει τον πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας Banka Slovenije και του κυβερνήτη της.

Ο Janša πρόκειται να συναντηθεί με τη von der Leyen στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οπότε το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2016 όταν η σλοβενική αστυνομία κατέσχεσε ορισμένα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά την κατάσχεση του φορητού υπολογιστή του κυβερνήτη της Banka Slovenije σε μια έρευνα στο σπίτι του, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο αδίκημα κατά τη διάσωση τραπεζών το 2013 στη Σλοβενία.

Η ΕΚΤ και η Επιτροπή υποστηρίζουν ότι τα κατασχεθέντα έγγραφα εμπίπτουν στην αρχή της ασυλίας των εγγράφων ΕΕ ή ΕΚΤ και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα.

Εν τω μεταξύ, η Σλοβενία ​​διαφωνεί. Η Επιτροπή ερμηνεύει επιμένοντας ότι η έννοια των προνομίων και ασυλιών ορίζεται πολύ πιο στενά στο διεθνές δίκαιο από αυτήν.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, δέκα ημέρες πριν από την πρώτη προφορική ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ), κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Janša είχε γράψει στη van der Leyen για να διερευνήσει υπό ποιες προϋποθέσεις η Επιτροπή θα ήταν πρόθυμη να αποσύρει την αγωγή.

H εκπρόσωπος της Σλοβενίας Katja Rejec Longar χαρακτήρισε την ακρόαση του Ιουνίου “πολύ θετική” για τη χώρα. Ερωτηθείς εάν θα ήταν δυνατή μια διευθέτηση, είπε ότι η Επιτροπή είχε πάντα την επιλογή να παραδεχτεί ένα λάθος και να αποσύρει την αγωγή.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατή μια διευθέτηση με την έννοια ότι η Σλοβενία ​​λέει ότι κατέσχεσε τα αρχεία της ΕΕ, επειδή τα σλοβενικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι τα κατασχεθέντα έγγραφα δεν είναι τα αρχεία της ΕΕ και αυτές οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για τους σλοβενικούς θεσμούς, εξήγησε.

Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Juliane Kokott, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τη γνώμη της επί του θέματος, η οποία δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο δεν θέλει να προσδιορίσει πότε θα μπορούσε να εκδοθεί η απόφαση. Ωστόσο, δεδομένου ότι παρόμοιες υποθέσεις το περασμένο έτος έληξαν περίπου 19 μήνες μετά την κατάθεση της αγωγής, η απόφαση αναμένεται προς το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή μπορεί να αποσύρει την αγωγή σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Η υπόθεση θεωρείται ότι έχει προτεραιότητα, διότι η ασυλία των αρχείων της ΕΕ σπάνια έχει συζητηθεί στα δικαστήρια, επομένως η απόφαση, στην περίπτωση αυτή, θα ήταν σημαντικό για όλα τα μέλη της ΕΕ να δουν πώς το δικαστήριο καθόρισε τη χρήση τους./ibna