Βουλγαρία: Συνάντηση Zaharieva-Di Maio

Βουλγαρία: Συνάντηση Zaharieva-Di Maio

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva και ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Luigi Di Maio συζήτησαν για την κρίση του COVID-19 και πώς να ξεπεράσουν τις συνέπειές της, όπως δήλωσε η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο της.

Στην αρχή της τοποθέτησης της η Zaharieva υπενθύμισε από πότε χρονολογείται η σχέση της Βουλγαρίας με την Ιταλία και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνια συνεργασία.

«Η ιστορία της Σόφιας συνδέεται με τον Ιταλό Αντιπρόξενο Vito Positano. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πόλη με ολόκληρη τη διπλωματική αποστολή αφότου έμαθε για την πρόθεση των οθωμανικών αρχών να πυρπολήσουν την πόλη μετά την εξέγερση του Απριλίου. Και παρόλο που μερικά από τα κτίρια στο κέντρο καίγονταν, βοήθησε στην κατάσβεση των πυρκαγιές και οργάνωσε ομάδες κατά των λεηλασιών. Έτσι, χάρη στη μεσολάβηση του, η Σόφια σώθηκε», υπενθύμισε και τόνισε ότι αυτό το σύντομο επεισόδιο της βουλγαρικής ιστορίας είναι πολύ αποκαλυπτικό και αποτελεί σύμβολο της φιλίας μας στην 140η επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων» σημείωσε η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας.

Η Zaharieva συνεχάρη την Ιταλία για τη διαχείριση της κατάστασης σχετικά με την κρίση του κορωνοϊό. Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές, οι γιατροί και οι κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ιταλίας βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία.

«Χαίρομαι που έχουμε καλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κοινά κριτήρια σε επίπεδο ΕΕ όταν κλείνουμε τα σύνορά μας. Τα κριτήρια σε κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετικά», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών και ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μίλησαν επίσης για το νέο ευρωπαϊκό μέσο Next Generation EU, το οποίο ασχολείται με την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από την πανδημία.

«Και για το επόμενο πολυετές πλαίσιο. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις μας και οι πολίτες μας χρειάζονται αυτήν τη βοήθεια τώρα. Διαφορετικά, οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα είναι καταστροφικές», σχολίασε η Zaharieva, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες μας θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των θεμάτων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ευχαρίστησε επίσης τον συνάδελφό της που υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Zaharieva τόνισε την αξία των διμερών σχέσεων και επεσήμανε ότι η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Βουλγαρίας.

«Υπάρχουν πολλές ιταλικές επιχειρήσεις και εργοστάσια στη Βουλγαρία. Αισθάνονται καλά εδώ», διαβεβαίωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ο ομόλογός της από την Ιταλία δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και ενισχύονται από πολύ ισχυρές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες το 2019 κατέγραψαν 57 δισεκατομμύρια σε εμπορικές συναλλαγές.

Ο Luigi Di Maio επεσήμανε ότι καθυστέρησε να φτάσει στη Βουλγαρία σήμερα επειδή έπρεπε να παρευρεθεί στην έγκριση διατάγματος για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Είναι μια σημαντική μέρα για εμάς. Απόψε εγκρίναμε το διάταγμα για την απλοποίηση των μέτρων και την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, μείωση των γραφειοκρατικών δομών, τη δυνατότητα ανοίγματος των εργοταξίων», είπε, προσθέτοντας ότι το διάταγμα επιτρέπει στους ανθρώπους να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και να επενδύσουν ξανά, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο Di Maio σχολίασε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται γρήγορες απαντήσεις, φιλόδοξες απαντήσεις, προκειμένου να ξεπεράσουν τη δύσκολη οικονομική φάση που αντιμετωπίζουν, αλλά αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν εμφανιστούν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στο ύψος των περιστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αισθανθούμε ικανοποιημένοι, πρόσθεσε ο Di Maio./ibna