Βουλγαρία: Αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα

Βουλγαρία: Αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα

Με την αύξηση το τελευταίο διάστημα των θετικών δειγμάτων από τα τεστ για τον κορωνοϊό, η ανησυχία μεταξύ των Βουλγάρων αρχίζει να αυξάνεται ξανά, αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμός και διάθεση για αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, σχετικά με το ζήτημα του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου μεταξύ 820 ενηλίκων Βουλγάρων,

Σύμφωνα με την έρευνα η κοινωνία βασίζεται μάλλον στην προσωπική ευθύνη και σε μια νηφάλια αξιολόγηση της απειλής. Το έργο της κυβέρνησης συνεχίζει να αξιολογείται θετικά, αλλά για αρκετές εβδομάδες η αντίληψη ότι η απειλή είναι υπό έλεγχο έχει μειωθεί. Ταυτόχρονα, μειώνεται η πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα όπως και πριν την πανδημία.

Μετά από την κορύφωση της ανησυχίας για τον κορωνοϊό τον Απρίλιο, η πτώση ήταν κατακόρυφη κάτι όμως που αντιστράφηκε το τελευταίο διάστημα καθώς ενώ πριν λίγες βδομάδες το 50% φοβόταν ότι αυτοί ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους θα μολυνθεί, τώρα αυτό το ποσοστό ανήλθε στο 60%. Αυτοί που δεν αισθάνονται φόβο είναι τώρα 39%, ενώ στις αρχές του μήνα Ιουνίου ήταν 48%.

Στις αρχές Ιουνίου, το 72% θεωρούσε ότι ο ιός ήταν ήδη υπό έλεγχο στη Βουλγαρία, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό είναι μόνο 38%. Η αλλαγή είναι προφανής και οφείλεται στην αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μαζί με αυτήν την αλλαγή, μειώνεται και η πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα. Τώρα αυτό το πιστεύει 40% ενώ πριν λίγες εβδομάδες ήταν 61%.

Παρόλο που η ανησυχία σαφώς αυξάνεται, δεν καταγράφονται σημάδια πανικού, ο δείκτης ανησυχίας παραμένει μακριά από τις μέγιστες τιμές που καταγράφηκαν τον Απρίλιο. Προφανώς, οι πολίτες βλέπουν ήδη τον ιό με διαφορετικά μάτια σε σύγκριση με την περίοδο γύρω από την αρχή της κρίσης. Παρά την πιο ανησυχητική κατάσταση, η πλειοψηφία (61%) αντιτίθεται σε νέα αυστηρότερη λήψη μέτρων, ενώ το 38% έχει αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με την έρευνα το 59% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά ενώ το 39% έχει διαφορετική γνώμη. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να τηρούν τους περιορισμούς, ενώ το 28% δηλώνει ότι δεν συμμορφώνεται πλέον και το 6% δηλώνει ότι δεν συμμορφώθηκε ποτέ./ibna