Βόρεια Μακεδονία: Προηγείται ο Zaev σε δημοσκόπηση, όμως το 48,9% των πολιτών δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό

Βόρεια Μακεδονία: Προηγείται ο Zaev σε δημοσκόπηση, όμως το 48,9% των πολιτών δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό

Ανησυχητικό είναι το εύρημα της τελευταίας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το Πρακτορείο Ειδήσεων Brima για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουλίου, μετά την αναγκαστική αναβολή λόγω του κορωνοϊού των προγραμματισμένων εκλογών της 12ης Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 48,9% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν σε κανέναν πολιτικό της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει το ποσοστό των πολιτών που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, ενώ θέτει ερωτηματικά στις ηγεσίες των κομμάτων για το μέλλον των πολιτικών σχηματισμών.

Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, η διαφορά μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων SDSM του Zoran Zaev και VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski είναι στο 3,6% υπέρ του SDSM, καθώς λαμβάνει το 18,7% έναντι 15,1% του κόμματος που ηγείται ο Mickoski.

Παρότι η διαφορά του 3,6% καταγράφηκε και στην δημοσκόπηση του NDI, πριν λίγες μέρες, το Brima αξιολόγησε ιδιαίτερα την δημοφιλία του κόμματος που συνεργάζεται το SDSM, το Besa το οποίο λαμβάνει 2,6% και σε συνδυασμό με το ποσοστό του SDSM, η διαφορά με το VMRO-DPMNE αυξάνεται στο 7,2%.

Επιπροσθέτως στην ίδια δημοσκόπηση το DUI μεγαλώνει τη διαφορά από τη Συμμαχία για τους Αλβανούς, καθώς το πρώτο λαμβάνει 8,2% ενώ το δεύτερο 4,2%.

Τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Brima, το Integra λαμβάνει 1,3%, η Αριστερά 1,2% και το DPA 0,6%.

Όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση το 11,2% είναι αναποφάσιστοι, ενώ το 9,3% αρνήθηκαν να απαντήσουν. Παρότι το 16,1% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει, το 41% δήλωσε ότι θα ψηφίσει σίγουρα, ενώ το 18,3% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες.

Χαμηλά καταγράφονται τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς ηγέτες, με τον Zoran Zaev να τον εμπιστεύεται το 9,4%, ενώ τον Hristijan Mickoski το 4,2%. Ο Υπουργός Υγείας που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού λαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ποσοστό 3,8% ενώ τον Πρόεδρο της χώρας Stevo Pendarovski εμπιστεύεται το 3,5%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοφιλία του αρχηγού της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Sela, έχει υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης από τον ηγέτη του DUI Ali Ahmeti, με 2,9% έναντι 2,8%, ενώ το κόμμα του υστερεί έναντι του DUI. Ο Dimitar Apasiev εμφανίζεται επίσης στα ευρήματα της έρευνας με ποσοστό 1,1%./ibna