Τουρκία: Έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας ζήτησε ο Borrell

Τουρκία: Έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας ζήτησε ο Borrell

Αναζήτηση συμφωνίας για τον διαμοιρασμό των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, επιθυμεί ο Borrell

Στην Τουρκία βρέθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, την Δευτέρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ήταν ένας τρόπος προετοιμασίας για την συζήτηση που θα διεξαχθεί στην ΕΕ για τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα μετά από τη συνάντηση τους.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακές εξελίξεις.

«Η Τουρκία θα υποστηρίξει τη διαμεσολάβηση της ΕΕ σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο εφόσον είναι έντιμος μεσίτης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, μετά τη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε δίκαιη και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ και αναμένει το ίδιο.

Ο Cavusoglu τόνισε ότι εάν η ΕΕ λάβει πρόσθετες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, η χώρα δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε αναφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, αλλά είναι κράτος της ΕΕ και υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη και υποστήριξη από την Ένωση. Όμως ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Borrell, θέλουμε να αναζητήσουμε μια λύση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τα δυο μέρη.

Για αυτό μιλάμε, συνέχισε ο Borrell. «Έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη μία περίπτωση, και αναζήτηση μιας συμφωνίας προκειμένου να μοιραστούν τα έσοδα των εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί της Κύπρου στην άλλη περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει θέση και θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρίαση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις έχουν γίνει το πιο σημαντικό ζήτημα της ΕΕ», τόνισε ο Josep Borrell, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ διεξήγαγε εκτενείς συζητήσεις για την Τουρκία, στις οποίες είναι βασικός εταίρος και υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ.

Ο Borrell σημείωσε ότι αν και δεν ήταν η καλύτερη περίοδος στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, οι πλευρές έπρεπε να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τους δεσμούς./ibna