Κροατία: Παραίτηση του ηγέτη του SDP μετά την πανωλεθρία στις εκλογές

Κροατία: Παραίτηση του ηγέτη του SDP μετά την πανωλεθρία στις εκλογές

Ο αρχηγός του κροατικού κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) Davor Bernardić, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να παραιτηθεί ως αρχηγός του κόμματος, μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο ηγεσίας του κόμματος σχετικά με τη συντριπτική ήττα στις Κυριακάτικες βουλευτικές εκλογές . Το SDP, με τον συνασπισμό του Restart, κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Μετά τη συνάντησή του με ανώτερα στελέχη του SDP τη Δευτέρα, ο Bernardić προέβη σε δηλώσεις, ανακοινώνοντας ότι δε θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως αρχηγού του κόμματος στις ενδοκομματικές εκλογές που, όπως είπε, θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό. Ο αναπληρωτής ηγέτης του SDP, Zlatko Komadina, θα επιτελέσει χρέη προσωρινού ηγέτη έως ότου το κόμμα εκλέξει νέο αρχηγό.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από τις εκλογές προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του συνασπισμού Restart και του κυβερνώντος κόμματος της συντηρητικής Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), ο νυν πρωθυπουργός Andrej Plenković και το HDZ αναδείχθηκαν ξεκάθαροι νικητές των κοινοβουλευτικών εκλογών, καταλαμβάνοντας 66 από τις 151 έδρες στο κροατικό κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός Restart κέρδισε μόλις 41 έδρες, μια σημαντική πτώση σε σύγκριση με τις 56 έδρες που προβλέπονταν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές.

Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2016, ο λαϊκός συνασπισμός υπό την ηγεσία του SDP κέρδισε 54 έδρες, πίσω από το HDΖ το οποίο κέρδισε 61. Η ήττα είχε ως αποτέλεσμα ο τότε ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός κατά την περίοδο 2011-2015, Zoran Milanović, να παραιτηθεί για να αντικατασταθεί από τον Bernardić τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Ο Milanović κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος που υποστηρίζεται από το SDP, νικώντας τον συντηρητικό Kolinda Grabar-Kitarović, με την υποστήριξη του HDZ, με ένα άνετο περιθώριο της τάξης του 5%.

«Ο αρχηγός του κόμματος είναι πάντα αυτός που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Είναι αυτός που μάχεται στην πρώτη γραμμή», είπε ο Bernardić τη Δευτέρα. «Είναι ευκολότερο να κατηγορούμε αυτό το αποτέλεσμα σε χαμηλή προσέλευση, σε αυτό ή σε εκείνο. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Το SDP συνεχίζει, μη μας ξεγράφετε».

Προσέθεσε ότι θα εμφανιστεί στην πρώτη συνέλευση του νέου κοινοβουλίου, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα υπηρετήσει ως βουλευτής.

Ο Bernardić είχε ήδη ανακοινώσει αργά την Κυριακή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, λέγοντας ότι ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί μετά από διαβουλεύσεις με τα ανώτερα μέλη του κόμματος. /ibna