Βουλευτές του κοινοβουλίου της Β-Ε έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα με τα ραδιενεργά απόβλητα στην Trgovska Gora

Βουλευτές του κοινοβουλίου της Β-Ε έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα με τα ραδιενεργά απόβλητα στην Trgovska Gora

Η υπεράσπιση των συμφερόντων της πολιτείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των πολιτών της στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας δεν έχει τίμημα, δήλωσαν σήμερα οι βουλευτές στο κοινοβούλιο της Β-Ε και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας “Green Club” Saša Magazinović, Jasmin Emrić και Edita Đapo σχετικά με πρόβλημα της εναπόθεσης πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων στην τοποθεσία Trgovska Gora.

Ο Magazinović ανέφερε ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε έχει λάβει αρκετά μέτρα όσον αφορά την υπεράσπιση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με την πιθανή κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής ραδιενεργών αποβλήτων στην τοποθεσία Trgovska Gora.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων FENA, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέση ή αντιπολίτευση σε αυτήν την ιστορία, ότι ο καθένας συνεργάζεται και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν Σέρβοι, Κροάτες, Βοσνιακοί ή άλλοι, αλλά ότι «το πρωτεύον πρέπει να είναι η Β-Ε και ο κίνδυνος της πρόθεσης ενός γειτονικού κράτους να εναποθέσει πυρηνικά απόβλητα στην αυλή μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει περισσότερα από ό, τι τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Magazinović, αυτή η διαδικασία σταμάτησε στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε, πράγμα που σημαίνει ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε, Bisera Turković, άσκησε βέτο.

Σχολιάζοντας κάθε ένα από τα παραπάνω, είπε ότι η Turković «είναι χρόνια απληροφόρητη υπουργός, αφού ζήτησε τη σύγκληση ομάδων εργασίας, χωρίς να γνωρίζει ότι η ίδια ψήφισε υπέρ της κατάργησης εκείνων που κάποτε υπήρχαν».

Πρόσθεσε ότι είναι απολύτως λανθασμένο ότι η Κροατία δεν κάνει τίποτα. Σημείωσε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε διαγωνισμός για την προετοιμασία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα από τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας της Κροατίας και ένας συναγερμός για τη Β-Ε».

Κάλεσε όλους στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον μη κυβερνητικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν να συμμετάσχουν, «να συνεργαστούν και δημιουργήσουν συνέργεια».

Ο βουλευτής Jasmin Emrić ανέφερε ότι το πρόβλημα της διάθεσης ραδιενεργών και πυρηνικών αποβλήτων στα σύνορα με τη Β-Ε έχει διαρκέσει για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σημείωσε ότι δεν έγινε δεκτή μια πρόσκληση προς τις αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας να επιλύσει αυτό το ζήτημα στα πλαίσια της καλής γειτονίας, αναφέροντας ότι «η Δημοκρατία της Κροατίας δεν μας δέχτηκε ως εταίρο».

Η βουλευτής Edita Đapo δήλωσε ότι διορίστηκε ομάδα συντονισμού σε μία από τις συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, η οποία πρότεινε τη σύσταση εμπειρογνωμόνων και νομικής ομάδας.

«Η Κροατία δημοσίευσε διαγωνισμό ή δημόσια πρόσκληση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η Β-Ε μπορεί να ανταποκριθεί. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε τότε. Θέλουμε αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων να κάνει μια μελέτη, να πάρει νερό, χώμα και δείγματα από τον πυρηνικό σταθμό Krško, την ίδια περίοδο με την περιβαλλοντική μελέτη στην Κροατία, έτσι ώστε οι ειδικοί μας να μπορούν να εργαστούν ταυτόχρονα με τους δικούς τους», δήλωσε η Đapo./ibna