Κοσσυφοπέδιο: Επαναφορά των περιοριστικών μέτρων λόγω αύξησης των θανάτων και των κρουσμάτων COVID-19

Κοσσυφοπέδιο: Επαναφορά των περιοριστικών μέτρων λόγω αύξησης των θανάτων και των κρουσμάτων COVID-19

Το Κοσσυφοπέδιο επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του COVID-19. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Avdullah Hoti, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι το απαραίτητο βήμα, αφού ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 10 ημερησίως, ο υψηλότερος που καταγράφηκε από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στο Κοσσυφοπέδιο στις αρχές Μαρτίου. Οι χτεσινοί θάνατοι αύξησαν τους θανάτους στη χώρα σε 70.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας σε ορισμένους δήμους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πρίστινα μετά από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης που θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα. Θα υπάρξει περιορισμός της κίνησης από τις 21:00 έως τις 05:00 σε δήμους με τις πιο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, όπως η Πρίστινα, το Prizren, η Ferizaj και η Vushtrri», δήλωσε ο Hoti.

Ο Hoti σημείωσε ότι αποφάσισαν να αυξήσουν τις δυνατότητες με επιπλέον κρεβάτια και εξοπλισμό αναδιοργανώνοντας πλήρως το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο του Κοσσυφοπεδίου και θα ζητήσουν βοήθεια από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να αγοράσει νέο εξοπλισμό και τεστ ελέγχου για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Ο Hoti ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει το κλείσιμο όλων των καφέ από τις 21:00 έως τις 05:00, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα εστιατόρια και η καφετέριες θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους ή με υπηρεσίες μεταφοράς.

Ανεξάρτητα από τον υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον ιό. «Δεν υπάρχει χώρος για υστερικές αντιδράσεις, ειδικά από πολιτικούς “σωματοφύλακες” που προσπαθούν να βλάψουν τη δουλειά μας και να εμποδίσουν το έργο των γιατρών», δήλωσε ο Zemaj μεταξύ άλλων.

Την Κυριακή στο νοσοκομείο της Πρίστινα πέθαναν πέντε ασθενείς, ενώ το Σάββατο πέντε άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν. Το Σάββατο, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 178 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα σε πάνω από 3.000./ibna