Σερβία: Επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα χωρίς καθυστέρηση, ζητά το Γερμανικό ΥΠΕΞ

Σερβία: Επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα χωρίς καθυστέρηση, ζητά το Γερμανικό ΥΠΕΞ

Η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου στον οποίο μεσολαβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και άλλων περιφερειακών θεμάτων των Δυτικών Βαλκανίων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, δήλωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην “Blic”. Ταυτόχρονα, είπαν ότι το Ειδικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, αλλά και ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αναμένει σαφώς από το Κοσσυφοπέδιο να σεβαστεί αυτήν τη δέσμευση και να υποστηρίξει το έργο αυτού του θεσμού.

Έτσι αντιδρά το Βερολίνο σε όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου.

Ο διάλογος μεταξύ των δυο χωρών έχει σταματήσει από τις 8 Νοεμβρίου 2018, όταν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις Βρυξέλλες. Η διακοπή του διαλόγου, προκλήθηκε από την εισαγωγή δασμών επί των Σερβικών εμπορευμάτων από την Πρίστινα, οι οποίοι καταργήθηκαν πρόσφατα. Εν τω μεταξύ, ένας νέος παίκτης μπήκε στην προσπάθεια των Βρυξελλών για εξεύρεση λύσης, ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο Miroslav Lajcak, ο οποίος έχει αναλάβει τις κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να μπορούν να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι. Ωστόσο, η ΕΕ δεν είναι η μόνη που εργάζεται για την επανέναρξη του διαλόγου.

Παράλληλα με τις Βρυξέλλες, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Richard Grenell, εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, και η είσοδος του σε αυτήν υποτίθεται ότι ήταν η συνάντηση των προέδρων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, Aleksandar Vucic και Hashim Thaci, στις 27 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο.

Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε εξαιτίας της ανακοίνωσης της Ειδικής Εισαγγελίας στη Χάγη καθώς απέστειλε στο Ειδικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου για την εξέταση των κατηγοριών στον Thaci και τον πρώην Πρόεδρο της Συνέλευσης και νυν βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου Kadri Veseli για “μια σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, της εξαφάνισης προσώπων, διώξεων και βασανιστηρίων”. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης στην Ουάσιγκτον, καθώς ακυρώθηκε το ταξίδι πρώτα από τον Thaci και στη συνέχεια από τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε, όχι χωρίς λόγο, στην υποψία ότι η στιγμή κατά την οποία εστάλησαν τα κατηγορητήρια για ανάκριση δεν είναι τυχαία, καθώς και ότι η ΕΕ παρενέβη προκειμένου να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Αμερικής για εξεύρεση λύσης. Μεταξύ των χωρών που κατονομάστηκαν σε αυτό το πλαίσιο ήταν η Γερμανία, ως ανοιχτός αντίπαλος των συνομιλιών για νέα οριοθέτηση, το οποίο συζητήθηκε ως μία από τις πιθανές λύσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Blic ζήτησε απαντήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχολιάζουν την αποστολή κατηγοριών εναντίον του Thaci και του Veseli για ανάκριση, εάν οι συνομιλίες από την αμερικανική πλευρά διεξήχθησαν σε διαβούλευση με Γερμανούς αξιωματούχους, αλλά και πώς αξιολογούν τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για κίνηση της ΕΕ για την παρεμπόδιση των συνομιλιών του Λευκού Οίκου. .

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, η υπηρεσία τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε σαφή μηνύματα στην “Blic”, ότι ο διάλογος υπό την ηγεσία της ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό. Αλλά επίσης ότι το Βερολίνο εκτιμά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου στον οποίο μεσολαβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και άλλων περιφερειακών θεμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Εκτιμούμε επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στη “Blic” η υπηρεσία μέσων ενημέρωσης του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσαν:

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Miroslav Lajcak προς το σκοπό αυτό. Το Ειδικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ιδρύθηκε από τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, αναμένει σαφώς από το Κοσσυφοπέδιο να σεβαστεί αυτήν τη δέσμευση και να υποστηρίξει το έργο του Ειδικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου.

Απομένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες και ο διάλογος, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του Lajcak στο Βελιγράδι, θα συνεχιστεί τον Ιούλιο, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής των χωρών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.

Όλα τα μάτια εστιάζουν στην επόμενη κίνηση της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, και ο διευθυντής του Φόρουμ για τις Εθνοτικές Σχέσεις, Dušan Janjić, σημειώνει για τη “Blic” ότι είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και οι δύο πλευρές στη διαδικασία, δηλαδή και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον.

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία της ΕΕ, ως διαμεσολαβητής. Είναι προφανές ότι γίνονται προετοιμασίες για την αναβίωσή του, μέρος αυτών των προσπαθειών είναι η άφιξη του Lajcak στο Βελιγράδι. Εκείνη την εποχή, παρουσίασε μια νέα μεθοδολογία συνομιλιών, η οποία συνεπάγεται μια διαφορετική φάση, και ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί αποκλειστικά σε πολιτικά θέματα. Λοιπόν, ο Grenell είναι χρήσιμος εδώ, και το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα κάνουν λάθος αν αποφασίσουν μόνο για τη μία ή την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Αμερική να μην βοηθήσει, ειδικά για τη διάθεση μέρους των χρημάτων. Συχνά και οι δύο πλευρές θα ήθελαν κάτι και δεν έχουν χρήματα. Η ΕΕ συμφώνησε για τα πράγματα και έδωσε σποραδικά χρήματα, σημείωσε ο Janjic./ibna