Κροατία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές

Κροατία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κροατία στις 07:00 (τοπική ώρα) όπου 3.859.481 ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα εκλέξει την νέα Κυβέρνηση της χώρας. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 21:00 (τοπική ώρα).

Είναι η 10η κοινοβουλευτική εκλογική αναμέτρηση από την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991 από την Γιουγκοσλαβία.

192 είναι τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων και συνολικά 2.669 οι υποψήφιοι που αναζητούν την ψήφο των πολιτών ώστε να υπερβούν το κατώτατο όριο για να εισέλθουν στην Βουλή των 151 εδρών.

Τα 151 μέλη του Κροατικού Κοινοβουλίου εκλέγονται με δημοκρατικές, άμεσες εκλογές με μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζεται στο άρθρο 45 του Συντάγματος.

Τα 140 μέλη εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση, από τις 10 πολυεδρικές περιφέρειες της χώρας (14 έδρες έκαστη). Το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο είναι 5%. 3 μέλη του Κοινοβουλίου  εκλέγονται από την 11η περιφέρεια, που περιλαμβάνει όλους τους Κροάτες του εξωτερικού.

8 μέλη τους Κοινοβουλίου εκλέγονται από την 12η περιφέρεια, που περιλαμβάνει όλες τις εθνικές μειονότητες της χώρας: Σέρβοι (3 έδρες), Ιταλοί (1 έδρα), Ούγγροι (1 έδρα), Τσέχοι και Σλοβάκοι (1 έδρα), Αυστριακοί, Βούλγαροι, Γερμανοί, Πολωνοί, Ρομά, Ρουμάνοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Ουκρανοί, Εβραίοι και Βλάχοι (1 έδρα), Αλβανοί, Βόσνιοι, Μαυροβούνιοι, Βόρειο Μακεδόνες και Σλοβένοι (1 έδρα).

Η προσέλευση στην ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική , ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Κροάτες πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 4 κόμματα προηγούνται και θα καθορίσουν τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Αυτά είναι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση του Andrej Plenkovic, Συμμαχία Επανεκκίνησης του Davor Bernardić, το Πατριωτικό Κίνημα του Miroslav Škoro και η Γέφυρα της Ανεξάρτητης Λίστας του Božo Petrov./ibna