Β-Ε: Εξασφάλιση στέγασης σε περισσότερους από 2.700 πολίτες από την ΕΕ

Β-Ε: Εξασφάλιση στέγασης σε περισσότερους από 2.700 πολίτες από την ΕΕ

Ασφαλείς λύσεις στέγασης εξασφαλίστηκαν για περισσότερους από 2.700 πολίτες από 45 δήμους και πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ πακέτα οικονομικής στήριξης παρασχέθηκαν σε 204 οικογένειες μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης από τις Πλημμύρες-Παρεμβάσεων στον Τομέα της Στέγασης, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η έναρξη του προγράμματος σηματοδότησε την ανέγερση 335 νέων κατοικιών, ενώ σχεδόν 600 οικιστικές μονάδες ανακαινίστηκαν για να εξασφαλιστούν επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

«Οι οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για πρόσθετη οικονομική στήριξη –204 στο σύνολο– θα έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν βιώσιμες και σταθερές πηγές εισοδήματος, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητές τους, μέσω της γεωργικής παραγωγής ή της αυτοαπασχόλησης. Οι δικαιούχοι των πακέτων γεωργικής παραγωγής θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε θερμοκήπια, με την παροχή συνοδευτικού εξοπλισμού και πρώτων υλών, σε κυψέλες με εξοπλισμό μελισσοκομίας, μικρά γεωργικά μηχανήματα, εξοπλισμό και υλικά για σπορά καλαμποκιού. Σε όλους τους δικαιούχους των μέτρων οικονομικής στήριξης παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες καθοδήγησης και τεχνογνωσίας, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωση η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε.

Το Πρόγραμμα Ανάκαμψης από τις Πλημμύρες – Παρεμβάσεων στον Τομέα της Στέγασης αποτελεί την επόμενη φάση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών του 2014. Το Πρόγραμμα αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 12,5 εκατομμύρια, και τις κυβερνητικές οντότητες της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (FBiH), της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), του UNDP στη Β-Ε και των τοπικών κυβερνητικών εταίρων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 45 δήμους της Β-Ε από το UNDP στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), το Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) και το Hilfswerk International (HWI). /ibna