Ρουμανία: Αν απαιτηθεί θα παραταθεί η κατάσταση επιφυλακής για τον COVID-19

Ρουμανία: Αν απαιτηθεί θα παραταθεί η κατάσταση επιφυλακής για τον COVID-19

Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που προκλήθηκε λόγω της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η απομόνωση και η καραντίνας δεν δύνανται να διευθετηθούν με υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα αποσαφηνίζει τις έννοιες της μεταδοτικής νόσου και της καραντίνα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Nelu Tataru, προσθέτοντας ότι αν απαιτηθεί λόγω των συνθηκών, η κατάσταση επιφυλακής θα παραταθεί.

Ο Ρουμάνος Υπουργός Υγείας έκανε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, με τον Υφυπουργό Bogdan Despescu, μετά τη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban με υπουργούς και επικεφαλής θεσμών με αρμοδιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19.

Στις δηλώσεις του ο κ. Tataru επισήμανε ότι, οι πολίτες και ένα μέρος του ιατρικού προσωπικού τηρούν μερικώς μόνον τους κανονισμούς, τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα και ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ.

Επιπλέον έχει αρχίσει η μεταφορά ασθενών από ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχουν κλίνες. Όσον αφορά το Βουκουρέστι δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες κλίνες σε ΜΕΘ

Τα μέτρα χαλάρωσης που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, αναβάλλονται μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι 1,4, όταν πριν τρεις εβδομάδες ήταν μεταξύ 0,6 και 0,7.

Από την πλευρά του, ο Yφυπουργός Εσωτερικών Bogdan Despescu, αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφασίστηκαν ενόψει του Σαββατοκύριακου. Όπως δήλωσε, θα σχηματιστούν μικτές ομάδες από αστυνομικούς, δυνάμεις της τάξης, πυροσβέστες, επιθεωρητές από την Επιθεώρηση Εργασίας και την Προστασία Καταναλωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση στα κέντρα παραθέρισης στη Μαύρη Θάλασσα και τα ορεινά θέρετρα.

Στο μέτωπο της πανδημίας άλλα 420 κρούσματα κορωνοϊού στη Ρουμανία ανακοίνωσε πριν λίγο, η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας. Παρατηρείται ελαφρά μείωση από την Πέμπτη, όταν αναφέρθηκαν 450 νέοι ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει στους 28.166 και των θανάτων σε 1.708, από αυτά 21 το τελευταίο 24ωρο. Σε ΜΕΘ βρίσκονται 224 ασθενείς. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 747.592 τεστ, εκ των οποίων 12.371 το τελευταίο 24ωρο./ibna