Σλοβενία: Οι ΥΠΕΞ του Τρίο Προεδρίας πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση

Σλοβενία: Οι ΥΠΕΞ του Τρίο Προεδρίας πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Anže Logar δέχτηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heik Maas, σε επίσκεψη εργασίας στο Brdo κοντά στο Kranj. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της τριμερούς προεδρίας της ΕΕ της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva παρευρέθηκε στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το κύριο θέμα συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών του Τρίο ήταν η αρχή της γερμανικής προεδρίας, η οποία θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και την αρχή της τριπλής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, 2021 υπό τη σημαία της Σλοβενίας. Το εγκεκριμένο 18μηνο πρόγραμμα του Τρίο καθόρισε τις κύριες τομεακές προτεραιότητες του έργου της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τους στόχους της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ και περιλαμβάνουν όλες τις σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με την πανδημία και την ανάκαμψη μετά τον αγώνα κατά του Covid-19.

Το συντονισμένο και ολοκληρωμένο 18μηνο πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 16 Ιουνίου 2020 και στη συνέχεια εγκρίθηκε γραπτώς. Η συνεργασία του Trio πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Τρίο συζήτησαν επίσης τη διοργάνωση συναντήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συμφώνησαν να συντονίζονται συνεχώς.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας: τη διαχείριση κρίσεων, το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο και το μέσο ανάκαμψης, τις μελλοντικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, τις μεταναστευτικές πιέσεις, το σεβασμό του κράτους δικαίου και τη μεγαλύτερη ασφάλεια της Ευρπωπης.

Οι Υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις μελλοντικές προκλήσεις και στην εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πανδημία Covid-19. «Αυτή θα είναι μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περαιτέρω συνεργασία πρέπει να προσαρμοστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι έχουν αποκτήσει πολλή εμπειρία τους τελευταίους μήνες, τόσο σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών όσο και στην ΕΕ, και ότι ο αμοιβαίος συντονισμός έχει βελτιωθεί.

Ανέφερε επίσης ότι, εάν είναι απαραίτητο, τα σύνορα μεταξύ των χωρών θα κλείσουν ξανά εάν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί δραστικά κάπου. Τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ των χωρών. «Εάν η κατάσταση είναι κακή σε μια χώρα της ΕΕ ή σε μια τρίτη χώρα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο Maas./ibna