Βόρεια Μακεδονία: Έτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δήλωσαν Spasovski και Dimitrov

Βόρεια Μακεδονία: Έτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δήλωσαν Spasovski και Dimitrov

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Oliver Spasovski και ο Υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov με την ευκαιρία του καθορισμού του Διαπραγματευτικού Πλαισίου για τις εντεξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, την Πέμπτη.

Ο Spasovski σημείωσε ότι επιτεύχθηκε με επιτυχία άλλο ένα πολύ σημαντικό στάδιο της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις από την καθιερωμένη διαδικασία. Έχει καθοριστεί το πλαίσιο του δρόμου που φέρνει τη Βόρεια Μακεδονία ακόμη πιο κοντά στην ένταξη της στην Ένωση. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ παίρνει την απαιτούμενη επιτάχυνση για να ενταχθεί στην οικογένεια των λαών που είναι ενωμένοι γύρω από την ευρωπαϊκή ιδέα», δήλωσε ο Spasovski, προσθέτοντας ότι τα καλά νέα ήρθαν μετά την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ στις 26 Μαρτίου φέτος.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι έχουμε βήματα μπροστά ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξευρωπαϊσμού όλων των τμημάτων της κοινωνίας μας. Μια διαδικασία που θα βοηθήσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλους τους τομείς να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν στο σπίτι, στην κοινωνική και πολιτική μας καθημερινή ζωή.

«Σε μόλις τρία χρόνια, εκτός από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας έχει κάνει τα πιο ιστορικά βήματα διεθνώς. Τα έχουμε πράξει σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διπλωματίας και διεθνούς πολιτικής. Όλες οι κορυφαίες δημοκρατίες στον κόσμο το έχουν αναγνωρίσει αυτό και μας έχουν δώσει αξιόλογες αναγνωρίσεις ως μιας χώρας που όλοι θέλουν τώρα ως εταίρο. Έχουμε γίνει ισότιμοι σύμμαχοι των κρατών μελών στην πιο ισχυρή συμμαχία στρατιωτικής ασφάλειας στον κόσμο – το ΝΑΤΟ. Από χθες, επιταχύνουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ. Έχουμε αποκαλύψει τις διαδικασίες για τις δύο στρατηγικές δεσμεύσεις της χώρας μας και έχουμε επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα σε μόλις τρία χρόνια. Σπάνια κάποιος στην περιοχή έχει δείξει τέτοια απόδοση του κράτους, ειδικά για μια χώρα που μέχρι το 2016 θεωρήθηκε ως αιχμάλωτο κράτος», δήλωσε ο Spasovski.

Ο Oliver Spasovski δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τον Ιούλιο του 2019 όλες τις απαραίτητες πράξεις για τη δημιουργία ομάδων διαπραγμάτευσης και ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της χώρας έχουν ήδη περάσει τον προπαρασκευαστικό τεχνικό έλεγχο για όλα τα κεφάλαια και ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με πλήρη ικανότητα και να διεξάγουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις σε ταχύ ρυθμό.

Από την πλευρά του ο Nikola Dimitrov τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπληρώσει το καθήκον της και βασισμένη στη νέα μεθοδολογία πρότεινε ένα πιο συγκεκριμένο, πιο δυναμικό, πιο αξιόπιστο διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο δίνει στα κράτη μέλη χώρο να συμμετάσχουν, απευθείας με τους εμπειρογνώμονες τους στις διαπραγματευόμενες χώρες και να συμμετέχουν με τη δική τους συμβολή στις εκθέσεις προόδου.

«Μετά τα χθεσινά καλά νέα από τις Βρυξέλλες, ακριβώς την πρώτη ημέρα της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και μετά την εναρμόνιση του πλαισίου διαπραγματεύσεων και την έγκρισή του από το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη μέλη, ακολουθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που είναι το πρώτο συγκεκριμένο βήμα και φόρουμ για πολιτικό και μεταρρυθμιστικό διάλογο μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαιτεί μια κυβέρνηση με πολιτική εντολή», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov./ibna