Σερβία: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Βελιγράδι

Σερβία: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Βελιγράδι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα στο Βελιγράδι λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως εξήγησε νωρίτερα ο Αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου, Goran Vesić, στην TV Prva, αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, ώστε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας χθες το βράδυ και αφορούν την επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση στο Βελιγράδι, να αλλάξουν.

Ο Vesić διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για τον καθορισμό της κήρυξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέσω της συνέργειας της Δημοτικής Αρχής και της Κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, η τήρηση της απόστασης μεταξύ των ανθρώπων στο 1,5 μέτρο, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η μη τήρηση των μέτρων θα επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον Vesić.

Επιπλέον, απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων από εκατό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και περισσότερων από 500 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης από τις 23:00 έως και τις 06:00 θα απαγορεύεται η τροφοδοσία με κατ’ οίκον παράδοση, ενώ θα περιοριστεί τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας η εργασία τους, καθώς οι περισσότερες μολύνσεις από τον κορωνοϊό εντοπίστηκαν σε πάρτι και σε νυχτερινά μαγαζιά, σύμφωνα με τον Vesić, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από σήμερα.

«Θα λάβουμε αυτά τα μέτρα για δύο εβδομάδες και πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετό το διάστημα για να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μετά από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχουν νέα μέτρα, οι πολίτες θα ενημερωθούν εγκαίρως», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar φιλοξενούμενος στο RTS επεσήμανε ότι ότι πάνω από το 82% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κορωναϊό βρίσκονται στο Βελιγράδι και γι ‘αυτό είναι απαραίτητα νέα μέτρα./ibna