Ρουμανία: Προεκλογικό χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Επανεκκίνησης της Οικονομίας η αντιπολίτευση

Ρουμανία: Προεκλογικό χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Επανεκκίνησης της Οικονομίας η αντιπολίτευση

Το σύνολο του Τύπου κάλυψε εκτενώς με ρεπορτάζ και σχόλια την επίσημη παρουσίαση, παρουσία του Προέδρου της Ρουμανίας, του Π/Θ, των πολιτικών κομμάτων, ξένων διπλωματών, και επιχειρηματιών, του Εθνικού Προγράμματος Επενδύσεων και Επανεκκίνησης της Οικονομίας της κυβέρνησης Orban.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ρουμανία αξίζει ένα οδικό δίκτυο ευρωπαϊκού επιπέδου, ένα ισχυρό ενεργειακό σύστημα, ανταγωνιστικές βιομηχανίες και υπηρεσίες και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνον με την επιτάχυνση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, με έναν αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο. Πρόσθεσε ότι έχει λάβει από την κυβέρνηση τη διαβεβαίωση ότι τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν έργα υποδομής που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση ενώ θα δρομολογηθούν νέα  οδικά έργα.

Το PSD δια του μεταβατικού προέδρου Marcel Ciolacu κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντέγραψε το πρόγραμμα του κόμματός του. Αρνητικά τοποθετήθηκαν και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων, επειδή δε ζητήθηκε η γνώμη τους.

Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν το Πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας ως ένα προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλά projects για τα οποία πολλή συζήτηση γίνεται εδώ και 30 χρόνια, και που κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Ορισμένοι αναλυτές που διατήρησαν την ανωνυμία τους επειδή εργάζονται σε θεσμούς, υποστήριξαν ότι τα projects δεν έχουν σχέση με την κρίση, με την επανεκκίνηση, ανέφεραν ότι χορηγούνται ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία ούτως ή άλλως θα έπαιρνε η Ρουμανία, μόνο που τώρα η ΕΕ χορηγεί  επιπλέον κονδύλια που θα στοιχίσουν στη χώρα μόνο όσο η χρηματοδότηση. Τίποτα καινούριο στο πρόγραμμα, πλην ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας, τόνισαν.

Αναλυτής που συνομίλησε με άτομα στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι έλαβε ως σχόλιο πως “όταν κάνεις ένα επενδυτικό σχέδιο δισεκατομμυρίων για μια δεκαετία, αυτό θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων με όλα τα κόμματα, τον επιχειρηματικό κόσμο, τα συνδικάτα, τις τράπεζες, την BNR, διότι σε άλλες χώρες έτσι έγινε». Συνεπώς βλέπουν σε αυτό μόνον ένα προεκλογικό πρόγραμμα…

Στο Πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας   που παρουσιάστηκε χθες περιλαμβάνει και την έκδοση voucher διακοπών για συνταξιούχους, που προορίζεται αποκλειστικά για λουτροθεραπεία, αλλά και την παροχή κινήτρων στα ταξιδιωτικά γραφεία για την προσέλκυση τουριστών που θα κάνουν στη Ρουμανία πάνω από 5 διανυκτερεύσεις (incoming). Επίσης δόθηκαν εγγυήσεις για τα voucher των πρακτορείων και άλλων για τα ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω κορωνοϊού./ibna