Σλοβενία: Ο Pahor πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία

Σλοβενία: Ο Pahor πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία και η Σλοβενία ​​είναι και οι δύο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος πληθυσμού τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας János Áder μετά από συνομιλίες με τον Σλοβένο ομόλογό του στη Βουδαπέστη την Πέμπτη.

Τα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της νέας επιδημίας κορωνοϊού είχαν σημαντικό αντίκτυπο και στις δύο χώρες, δήλωσε ο Áder σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε από κοινού με τον Borut Pahor στο Προεδρικό Μέγαρο Sándor.

«Συζητήσαμε τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας στις δύο χώρες και τα βήματα που σκοπεύουμε να λάβουμε μόνοι μας και ως μέλη της ΕΕ προκειμένου να ξεπεράσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις της επιδημίας το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Σε απάντηση σε μια ερώτηση, ο Áder σημείωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρθεί πλήρως.

«Η ζωή στην Ουγγαρία έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Οι άνθρωποι δεν φοβούνται και κάνουν χρήση των υπηρεσιών όπως έκαναν πριν από την κρίση».

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης είναι καίριας σημασίας, όπως και η διακοπή της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο ίδιος.

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρει σήμερα η Ουγγαρία, αναφέρθηκαν τόσο την προσωπική τους σχέση όσο και τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών τους ως «πολύ καλές». Οι συνομιλίες αφορούσαν τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνδέσεων υποδομής μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών τους, ανέφεραν.

«Έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε τα φυσικά μας περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Áder. «Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός αποθεματικού βιόσφαιρας κατά μήκος των ποταμών Dráva, Mura και Danube», είπε, σημειώνοντας ότι το έργο είχε ξεκινήσει από την Ουγγαρία και την Κροατία και αργότερα εντάχθηκαν σε αυτό η Αυστρία, η Σλοβενία ​​και η Σερβία. Οι εμπλεκόμενες χώρες ελπίζουν να προωθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του αποθεματικού από την UNESCO, τον πολιτιστικό φορέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Áder είπε ότι αυτός και ο Pahor συζήτησαν επίσης τη Συνθήκη Ειρήνης του Trianon, σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία έχασε τα δύο τρίτα του εδάφους της σε γειτονικές χώρες μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η Ουγγαρία έχει πάντα συμμορφωθεί με κάθε διεθνή συνθήκη και θα συνεχίσει να το κάνει.

Έδωσε έμφαση δε στην εκπαίδευση, την υποστήριξη επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υποδομών ως βασικούς τομείς συνεργασίας μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβενίας.

«Το μοντέλο περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στην περιοχή Rába ήταν επιτυχές», δήλωσε ο Áder, προσθέτοντας ότι η επέκταση του συστήματος ήταν προς το κοινό συμφέρον της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Η υποστήριξη για τη σλοβενική μειονότητα στην περιοχή έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, είπε.

Ο Borut Pahor είπε ότι η Σλοβενία ​​ήταν «περήφανη» που χειρίστηκε με επιτυχία και γρήγορα την κατάσταση της κρίσης που προέκυψε από το νέο κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι η χώρα του προσέφερε έναν ασφαλή και φιλόξενο προορισμό για τους Ούγγρους τουρίστες.

Ο Pahor είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου ότι κατάλαβε ότι υπάρχει ένα επικείμενο δεύτερο κύμα του ιού. «Αλλά ελπίζουμε να έχουμε μια πιο ευαίσθητη προσέγγιση στο ζήτημα και η κατανόηση ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία του χειρισμού ενός δεύτερου κύματος», πρόσθεσε./ibna