Ρουμανία: Η 16η Αυγούστου επελέγη ως Ημέρα Μνήμης για τη Συνειδητοποίηση της Βίας κατά των Χριστιανών

Ρουμανία: Η 16η Αυγούστου επελέγη ως Ημέρα Μνήμης για τη Συνειδητοποίηση της Βίας κατά των Χριστιανών

Η 16η Αυγούστου επελέγη ως Ημέρα Μνήμης για τη Συνειδητοποίηση της Βίας κατά των Χριστιανών, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή στις 24 Ιουνίου σχετικού νομοσχεδίου, που είχε λάβει νωρίτερα το πράσινο φως της Γερουσίας.

Στις 16 Αυγούστου η έδρα της Κυβέρνησης, το Κοινοβούλιο, τα δημόσια κτίρια, η Αψίδα του Θριάμβου και το Παλάτι Mogoşoaia θα φωτιστούν με κόκκινο φως. Υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης δημοσίων εκδηλώσεων και θρησκευτικών λειτουργιών κατόπιν άδειας των Αρχών.

Στη Ρουμανία στις 16 Αυγούστου γιορτάζεται η γιορτή των Μαρτύρων Brâncoveni που αγιοποιήθηκαν από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1992. Ο Constantin Brâncoveanu, ηγέτης της Βλαχίας, και οι τέσσερις γιοί του, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου μετά από φρικτά βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκαν.

Ο εισηγητής  του νοσμοσχεδίου Daniel Gheorghe από το  PNL δήλωσε ότι στόχος του ήταν να ενημερωθούν οι Ρουμάνοι, ιδίως οι νέοι, για το ρόλο του χριστιανισμού στην ιστορία της Ρουμανίας και το συνεχή και μεγάλο διωγμό που έχουν υποστεί οι χριστιανοί σε όλον τον κόσμο. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νόμος θα ενθαρρύνει τους χριστιανούς να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να ασκούν ελεύθερα την πίστη τους χωρίς φόβο και παρενοχλήσεις.

Το Κέντρο ερευνών  Pew αποκάλυψε το 2018 ότι η Ρουμανία είναι  το πιο θρησκευόμενο έθνος στην Ευρώπη με βάση τέσσερα κριτήρια: τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή των ανθρώπων, την τακτική άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, την προσευχή και τη βεβαιότητα της πίστης.

Στη Ρουμανία, το 64% του πληθυσμού δηλώνει απόλυτη βεβαιότητα στην ύπαρξη του Θεού, το 50% δηλώνουν ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, το 50% παρακολουθούν τη λειτουργία τουλάχιστον μία φορά το μήνα και το 44% δηλώνουν ότι προσεύχονται καθημερινά.

Στη βάση αυτών των απαντήσεων, το Pew υποστηρίζει ότι 55% των Ρουμάνων μπορούν να θεωρηθούν “εξαιρετικά θρησκευόμενοι”./ibna