Μαυροβούνιο: Η επικύρωση του Νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης Ομοφυλόφιλων Ζευγαριών διχάζει το Κοινοβούλιο

Μαυροβούνιο: Η επικύρωση του Νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης Ομοφυλόφιλων Ζευγαριών διχάζει το Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη, ο συνασπισμός «Μαζί για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ» συνεχάρη την κοινότητα LGBTIQ μετά την επικύρωση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης για ζευγάρια ομοφυλφίλων.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Ευχαριστούμε όλους τους βουλευτές που ψήφισαν ώστε να επιτρέψουν σε άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως σεξουαλικές μειονότητες να μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους μαζί με αυτούς που αγαπούν. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων, το οποίο κατέθεσε και την πρόταση νόμου, με την υποστήριξη και τη δέσμευση του οποίου, η νομική αναγνώριση των ομοφυλοφιλικών κοινοτήτων έγινε πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η υιοθέτηση αυτού του νόμου αποτελεί νίκη για την ιδέα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων χαρακτηριστικών. Με την έγκριση του νόμου, το Μαυροβούνιο συμβάλλει στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών αξιών, σύμφωνα με τις ενώσεις.

«Επομένως, ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα το οποίο έκανε το Μαυροβούνιο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι μόνο η αρχή προς την πλήρη αποδοχή της κοινότητας LGBTIQ στην κοινωνία του Μαυροβουνίου, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα επί της αρχής της ισότητας», συνεχίζει η δήλωση.

Το Μαυροβούνιο νομιμοποίησε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις την Τετάρτη.

Το Μαυροβούνιο θεωρείται μια κατά κόρον συντηρητική και ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου η κοινότητα των ΛΟΑΤ + αντιμετωπίζει συχνά την απόρριψη και τον εκφοβισμό.

Παρ ‘όλα αυτά, η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται επί του παρόντος σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Η ενίσχυση των δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων θεωρήθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Αυτή η απόφαση-ορόσημο αναδεικνύει το Μαυροβούνιο ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εκτός Δυτικής Ευρώπης και ΕΕ που αναγνωρίζει νόμιμα τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος Milo Đukanović περιέγραψε τη στιγμή ως «ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στις πιο ανεπτυγμένες δημοκρατίες του κόσμου!», γράφοντας στο Twitter ότι η νομιμοποίηση των σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων αποτελεί «επιβεβαίωση ότι η κοινωνία μας ωριμάζει, αποδέχεται και ζει τις διαφορές. Γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα!»

Ο νόμος, ο οποίος διασφαλίζει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου τα ίδια νομικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα, εξαιρουμένης της υιοθεσίας παιδιών, πέρασε από τις 81 έδρες του Μαυροβουνίου με με 42 ψήφους υπέρ και πέντε κατά.

Ωστόσο, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν την έγκριση αυτού του νόμου ως «επίθεση στις βασικές αξίες της κοινωνίας του Μαυροβουνίου».

«Η υιοθέτηση του νόμου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αποτελεί συνέχεια μιας πορείας κόλασης και ταλαιπωρίας που ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών με τους δορυφόρους του. Για όλα αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης, το μόνο πράγμα που μπορεί κανείς να αναγνωρίσε στους επικεφαλής του καθεστώτος είναι ότι αποτελούν παράδειγμα για το πώς να μην ηγείται κανείς του θεσμού της οικογένειας, του κόμματος ή του κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Maksim Vucinic.

Όπως υποστηρίζει, το Μαυροβούνιο είναι ένα νησί πατριαρχικής ανατροφής στη σημερινή Ευρώπη, ακόμη και στα Βαλκάνια. Το κράτος, λέει, «κατοικείται από αξιότιμους ανθρώπους όλων των θρησκειών και εθνών, που έρχονται μαζί, αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο αυτή τη στιγμή, γύρω από ένα μόνο ιερό θεσμό που ονομάζεται οικογένεια». /ibna