Βουλγαρία: Πρόστιμο 300 λέβα σε 24 βουλευτές που δεν φορούσαν μάσκα

Βουλγαρία: Πρόστιμο 300 λέβα σε 24 βουλευτές που δεν φορούσαν μάσκα

Υπάλληλοι της Περιφερειακής Επιθεώρησης Υγείας της Σόφιας (RHI) εισήλθαν στο κοινοβούλιο για να συντάξουν τις πράξεις καθορισμού προστίμου στους βουλευτές που παραβίασαν την εντολή για την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, ορισμένοι βουλευτές αρνήθηκαν να φορούν μάσκες προσώπου ένα από τα υποχρεωτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, ενώ άλλοι τους φορούσαν κάτω από το σαγόνι τους.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, θα επιβληθούν κυρώσεις συνολικά σε 24 βουλευτές και το ποσό του προστίμου κατά το ελάχιστο είναι 300 λέβα.

Από τα κόμματα, μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος GERB επιβεβαίωσε ότι έξι από τους βουλευτές του είχαν παραβιάσει το νόμο. «Υπέγραψαν τις πράξεις επιβεβαίωσης τους, δεν ξέρω ποια είναι η αξία τους. Το RHI θα το καθορίσει. Όποιος έκανε λάθος θα τιμωρηθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Krasimir Velchev στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτούς που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις και δεν δικαιολόγησε τους συναδέλφους του για τις πράξεις τους. «Δεν είναι το πιο σωστό πράγμα, αλλά όλοι κάνουν λάθος. Δεν μπορώ να κρίνω όλους τους συναδέλφους. Μόλις κάποιος κάνει λάθος, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες δεν έχουν σχολιάσει το θέμα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής του “Ataka” Pavel Shopov κάλεσε τους επιθεωρητές να του επιδώσουν την πράξη στην αίθουσα του κοινοβουλίου, όπου στεγάζονται τώρα οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη δραστηριότητα του νομοθετικού σώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα ήταν «το πιο διαφανές». Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο ώρες αναμονής, αυτό δεν συνέβη ποτέ./ibna