Δυτικά Βαλκάνια: Κοινό όραμα και στόχους έχουν ΗΠΑ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δυτικά Βαλκάνια: Κοινό όραμα και στόχους έχουν ΗΠΑ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Βαλκανικοί Διάλογοι» συμμετείχαν ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας Miroslav Lajcak και ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer, που διοργανώθηκε από το Concordia, το Ινστιτούτο Ανατολής-Δύσης (EWI) και το Ίδρυμα Πολιτικής Αριστείας του Βελιγραδίου (BFPE).

Οι δυο αξιωματούχοι, ένας από την ΕΕ κι ένας από τις ΗΠΑ, σημείωσαν ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ δεν είναι αντίπαλοι κι έχουν τους ίδιους στόχους και όραμα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Matthew Palmer τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν δεσμευμένες στην περιοχή για να επιτύχουν τον τελικό στόχο τους, την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου.

«Έχουμε κοινούς στόχους και κοινό όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και είμαστε εταίροι σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Palmer.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στην περιοχή, όχι μόνο για το ζήτημα της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία στο Μόσταρ, η οποία επέτρεψε στους πολίτες να πάνε στις κάλπες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η οποία, όπως ανέφερε, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στενή συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και τη συμφωνία του Ιουνίου στην Αλβανία, όπου άνοιξε την δυνατότητα της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.

Ο Palmer επεσήμανε ότι η ενότητα της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά επίσης ότι στο παρελθόν το πρόβλημα ήταν ότι υπήρχαν διαφορετικές φωνές εντός της ίδιας της Ένωσης, οι οποίες έδειξαν ότι η ΕΕ ήταν διχασμένη.

Ο Lajcak από την πλευρά του συμφώνησε με τον Palmer ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν ήταν αντίπαλοι, αλλά ότι ήταν πάντα εταίροι και ότι τα καλά πράγματα που έχουν επιτευχθεί στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας ο Lajcak δήλωσε ότι δεν είναι ούτε χαρούμενος ούτε δυσαρεστημένος επειδή η συνάντηση των εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα δεν πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 27 Ιουνίου, για την οποία, πρόσθεσε, έχει ακούσει πολλά, από το ότι είναι μια ιστορική συνάντηση μέχρι το ότι θα αφορά μόνο την οικονομία.

Ο Lajcak επεσήμανε ότι ο διάλογος δεν έχει εναλλακτική λύση και ότι δεν υπάρχει άτομο που να πιστεύει ότι το status quo είναι καλό, τόσο για το Βελιγράδι όσο και για την Πρίστινα./ibna