Κροατία: Οι πρώτοι Τσέχοι και Σλοβάκοι τουρίστες έφτασαν με τρένο στη Ριέκα

Κροατία: Οι πρώτοι Τσέχοι και Σλοβάκοι τουρίστες έφτασαν με τρένο στη Ριέκα

Οι πρώτοι 520 επισκέπτες από την Πράγα έφτασαν στο λιμάνι της Ριέκα της βόρειας Αδριατικής με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή την Τετάρτη, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή Τσέχων και Σλοβάκων τουριστών στην Κροατία.

Η νέα γραμμή, που συνδέει την Πράγα, το Μπρνο, τη Μπρατισλάβα, τη Λιουμπλιάνα και τη Ριέκα, θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τα τέλη Αυγούστου και έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργεί επίσης το επόμενο έτος.

Το ενδιαφέρον για διακοπές στην Αδριατική είναι υψηλό, με περισσότερα από 30.000 εισιτήρια έχουν πουληθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Η νέα γραμμή που συνδέει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με την Αδριατική εισήχθη από την τσεχική εταιρεία RegioJet, σε συνεργασία με την Κροατική Πρεσβεία στην Τσεχική Δημοκρατία και το γραφείο του Κροατικού Τουριστικού Συμβουλίου (HTZ) στην Πράγα.

Η RegioJet είναι ένας ιδιωτικός πάροχος τσεχικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών σιδηροδρόμων και λεωφορείων. Μεταφέρει 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων με τρένα και 9 εκατομμυρίων με λεωφορείο.

Οι φιλοξενούμενοι καλωσορίστηκαν στο ξενοδοχείο Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa, το οποίο είναι υπό κατασκευή και είναι μία από τις μεγαλύτερες τσεχικές επενδύσεις στην Κροατία.

Αυτό έγινε για να αποφευχθούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης λόγω των επιδημιολογικών μέτρων και συστάσεων που βρίσκονται σε ισχύ σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, ο υπουργός Τουρισμού Gari Cappelli δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για την Κροατία φαίνεται επίσης από επενδύσεις, όπως αυτή του Τσέχου επενδυτή στο ξενοδοχείο Hilton αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, είπε, θα αυξήσει την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών στο περιοχή Kvarner.

Ο επικεφαλής της HTZ, Kristjan Stanicic, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη μεγάλη οργανωμένη άφιξη ξένων τουριστών στην Κροατία, και ότι η Τσεχική Δημοκρατία ήταν μια από τις σημαντικότερες αγορές της Κροατίας, προσθέτοντας ότι η Κροατία ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού τουριστών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η RegioJet είχε ανακοινώσει ότι θα φέρει περισσότερους από 30.000 τουρίστες στην Κροατία αυτό το καλοκαίρι.

Όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, ο Stanicic δήλωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν μια σημαντική αγορά στον τομέα του τουρισμού, κυρίως για τη Makarska.

Ερωτηθείς για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Stanicic είπε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου 1,7 εκατομμύρια τουρίστες είχαν επισκεφτεί την Κροατία και ότι δεν αναφέρθηκε περιστατικό ξένου τουρίστα να κολλάει COVID-19 στην Κροατία, το οποίο, είπε, ήταν απόδειξη ότι η Κροατία ήταν καλά προετοιμασμένη.

Ο Staničić είπε τέλος ότι οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα παρακολουθούνται στενά./ibna