Μαυροβούνιο: Ο Veljović ξέρει ποιος σκότωσε τον Duško Jovanović το 2004, ισχυρίζεται η Danijela Pavićević

Μαυροβούνιο: Ο Veljović ξέρει ποιος σκότωσε τον Duško Jovanović το 2004, ισχυρίζεται η Danijela Pavićević

«Ο Διευθυντής της Αστυνομίας του Μαυροβουνίου Veselin Veljović είπε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας ότι ήξερε ποιος ήταν στο αυτοκίνητο από το οποίο πυροβολήθηκε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Dan” Duško Jovanović το 2004», δήλωσε σήμερα η αδελφή του Jovanović και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, Danijela Pavićević.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφαλείας, στην οποία θα πρέπει να παρευρεθούν εκπρόσωποι της εισαγγελίας.

«Γνωρίζετε ότι ο Veljović είπε νωρίτερα ότι η δολοφονία του Duško Jovanović επιλύθηκε λειτουργικά, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία ξέρει ποιος το έκανε, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, του ζήτησα να το επιβεβαιώσει και ζήτησα λεπτομέρειες. Επανέλαβε ότι είχε επιλυθεί λειτουργικά και ότι η αστυνομία ήξερε ποιος ήταν στο αυτοκίνητο και ποιος το έκανε εκείνο το βράδυ», δήλωσε η Pavićević σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι ο Veljović εξέφρασε την ετοιμότητά του να έρθει σε ειδική σύνοδο της Επιτροπής Ασφαλείας, στην οποία πρέπει να παρευρεθούν εκπρόσωποι της εισαγγελίας.

«Εμείς, ως μέλη της αντιπολίτευσης, αποφασίσαμε να προγραμματίσουμε μια επείγουσα σύνοδο της Επιτροπής, η οποία θα είναι θεματική και στην οποία θα συζητηθεί το θέμα», δήλωσε η Pavićević.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πραγματικά αυτό που είπε ο Veljović, είπε ότι δεν ήταν θέμα εμπιστοσύνης.

«Όλα όσα λέει πρέπει να υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία», τόνισε η Pavićević.

Ο Nebojša Medojević, ένας από τους ηγέτες και βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου, δήλωσε ότι ο Jovanović ήταν το πρώτο θύμα της πρώτης πολιτικής δολοφονίας, πίσω από το οποίο βρίσκεται η «μαφία που πήρε την εξουσία στο Μαυροβούνιο με αυτόν τον φόνο».

«Είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή των δημοσιογράφων να ερευνούν εγκληματικές δραστηριότητες και υποθέσεις που οδηγούν στον Milo Đukanović και τους αδελφούς Đukanović. Ο Duško ήταν το πρώτο θύμα του αγώνα για ένα ελεύθερο, δίκαιο Μαυροβούνιο, και λίγο αργότερα σκοτώθηκε ο Pukanić από την Κροατική “Nacional”. Αυτές τις μέρες βλέπουμε επίσης ότι η δημοσιογράφος Daphne Caruana Galicia, που σκοτώθηκε στη Μάλτα, διερεύνησε τις υποθέσεις που οδηγούσαν στο Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Medojević.

Ο Jovanović σκοτώθηκε στις 27 Μαΐου 2004 μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας “Dan”, με τον Damir Mandić από την Ποντγκόριτσα να καταδικάζεται σε 19 χρόνια ως συνεργός στο έγκλημα./ibna