Κοσσυφοπέδιο: Ο KOSTT και επίσημα στο ενεργειακό μπλοκ Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας

Κοσσυφοπέδιο: Ο KOSTT και επίσημα στο ενεργειακό μπλοκ Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας

Την Τρίτη, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου KOSTT υπέγραψε επίσημα τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ENTSO-E, μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Περιφερειακή Ομάδα Ηπειρωτικής Ευρώπης (RGCE) τον Απρίλιο.

Με τη συμφωνία, το KOSTT και το Κοσσυφοπέδιο θα αποχωρήσουν τελικά από το μπλοκ ελέγχου SMM – Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία, και θα σχηματίσουν το μπλοκ ελέγχου Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας (AK), ανακοίνωσε ο KOSTT.

Η εφαρμογή της νέας συμφωνίας KOSTT / ENTSO-E αναμένεται να ξεκινήσει την εφαρμογή του το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Τον Δεκέμβριο του 2019, ο KOSTT και ο TSO OST της Αλβανίας υπέγραψαν συμφωνία για τη θέσπιση ρυθμιστικού μπλοκ για το ενεργειακό σύστημα Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε ότι το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου θα τεθεί σε λειτουργία από αυτή την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Rama, αυτή η κοινή γραμμή θα δημιουργήσει μια κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ένα έργο που ξεκίνησε το 2016. «Τα καλά νέα είναι η έναρξη λειτουργίας του κοινού δικτύου ενέργειας και διασύνδεσης. Ήταν σημαντικό από τότε που το ξεκινήσαμε και μετά το τελειώσαμε, αλλά ήταν ένα σύστημα λαμπτήρων με κλειστό διακόπτη. Και από σήμερα, μπαίνει εντελώς σε λειτουργία», είπε ο Rama./ibna