Ρουμανία: Παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων και Επανεκκίνησης της Οικονομίας

Ρουμανία: Παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων και Επανεκκίνησης της Οικονομίας

Παρουσία του Προέδρου της χώρας Klaus Iohannis, η ρουμανική κυβέρνηση θα δώσει στις 18.00, στη δημοσιότητα, το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων και Επανεκκίνησης της Οικονομίας, που φέρει την ονομασία “Ξαναχτίζουμε τη Ρουμανία” (“Reclădim România”).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσω του προγράμματος αυτού, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που σήμερα στηρίζεται στην κατανάλωση, σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο στηριζόμενο σε επενδύσεις, την ψηφιοποίηση και την ‘κινητοποίηση’ του εντόπιου κεφαλαίου.  Στόχος του νέου προγράμματος είναι η σύγκλιση της ρουμανικής οικονομίας με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε το ΑΕΠ ανά κάτοικο σε όρους αγοραστικής δύναμης να φτάσει στο 87% του μέσου όρου της ΕΕ27, ως το 2025”. Προβλέπονται μέτρα στήριξης των μμΕπιχειρήσεων, επιχορηγήσεις, εγγυήσεις και άλλες παροχές, η ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χορήγηση πιστώσεων για επενδυτικές πρωτοβουλίες και η ίδρυση Ρουμανικού Ταμείου Ανάπτυξης. Θα επιχορηγηθούν επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα θα ενισχυθούν με 21 δισ. ευρώ έργα υποδομής στον ενεργειακό τομέα (12,48 δισ.), την υγεία (5,35 δισ.) και την παιδεία (2,12 δισ.). Το πρόγραμμα προβλέπει μέτρα κοινωνικής προστασίας, την ανέγερση έως το 2027 τριών περιφερειακών νοσοκομείων στο Cluj, το Iași και την Craiova, και δεκάδων νομαρχιακών καθώς και μικρότερων νοσηλευτικών μονάδων, την ανέγερση νηπιαγωγείων, σχολείων και φοιτητικών εστιών.

Προγραμματίζονται, επίσης, η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας μήκους 3.000 χλμ. ως το 2022, η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός 27.000 χλμ. οδικού δικτύου, η κατασκευή μετρό στο Cluj και η ολοκλήρωση των έργων μετρό στο Otopeni.

Ακόμη, προβλέπονται έργα υποδομής στη γεωργία ύψους 5 δισ και έργα υποδομής για το περιβάλλον, η κατασκευή του καναλιού Siret-Bărăgan, η επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, και η κατασκευή αθλητικών υποδομών. Θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τον Προϋπολογισμό, αλλά και ευρωπαϊκά.

Η Ρουμανία αναμένει να λάβει 33 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περίπου 80 δισ. από τον Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027./ibna