Ο Σλοβένος ΥΠΕΞ κάλεσε τις χώρες της πρωτοβουλίας Three Seas να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

Ο Σλοβένος ΥΠΕΞ κάλεσε τις χώρες της πρωτοβουλίας Three Seas να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας Three Seas, την Τρίτη, καλώντας τις χώρες μέλη για στενότερη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Logar, όπως ανέφερε το STA, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας ως φόρουμ των προέδρων των χωρών και τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων στη λειτουργία της ολοκλήρωσης στην περιοχή.

Είπε ότι η Σλοβενία ​​στηρίζει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ θεσμικών οργάνων των χωρών από την πρωτοβουλία και στενότερη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σχετικά με τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας Three Seas που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ο Logar ζήτησε μια πιο ενεργή προσέγγιση για τη διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ιδίως για να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή μετά την πανδημία.

Η πρωτοβουλία Three Seas ιδρύθηκε το 2015 και αποτελείται από δώδεκα μέλη της ΕΕ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας – Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία

Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τον περιφερειακό διάλογο και να συνδέσει τον Βορρά με τον Νότο.

Τον Μάιο, ο Logar διορίστηκε υπουργός επαφής για την πρωτοβουλία και ο Bojan Pograjc, υφυπουργός στο γραφείο του πρωθυπουργού, ορίστηκε ο εθνικός συντονιστής της πρωτοβουλίας.

Το γραφείο τύπου της κυβέρνησης τόνισε τότε ότι η συμμετοχή στην πρωτοβουλία ήταν σύμφωνη με την εξωτερική πολιτική της Σλοβενίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία σχέσεων με ομάδες και μεμονωμένες χώρες της ΕΕ με παρόμοια συμφέροντα και ενίσχυση της συνεργασίας με γειτονικές χώρες, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Ο οικοδεσπότης της περσινής συνόδου κορυφής της πρωτοβουλίας ήταν ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor. Φέτος, η σύνοδος κορυφής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού./ibna